Comisia Europeană susține proiectul DeStalk, menit să rezolve problemele de cyber-violență și stalkerware

  • 22 Februarie 2021 15:26
Comisia Europeană susține proiectul DeStalk, menit să rezolve problemele de cyber-violență și stalkerware

Comunitatea de specialiști în domeniul securității IT, organizațiile societății civile și de cercetare, alături de autoritățile guvernamentale, au dezvoltat de la începutul acestui an proiectul DeStalk, ce abordează problemele legate de cyber-violență și stalkerware, adică spionarea vieții private a unei persoane, cu ajutorul unui software special, informează Kaspersky, într-un comunicat de presă transmis, luni, AGERPRES.

Proiectul derulat la nivelul Uniunii Europene (UE) este susținut de Comisia Europeană (CE) prin Programul său pentru drepturi, egalitate și cetățenie.

Potrivit sursei citate, DeStalk abordează problemele legate de cyber-violență și stalkerware, care reprezintă forme noi, răspândite și ascunse de violență online bazată pe gen (GBV).

"Stalkerware este un software disponibil comercial, care este folosit pentru a spiona în secret viața privată a altei persoane, folosindu-se de un dispozitiv inteligent. Pe parcursul a doi ani, echipa europeană a proiectului, formată din experți importanți în materie de violență bazată pe gen și securitate cibernetică, va dezvolta împreună conținut pentru un program de training și apoi îi va instrui pe cei ce lucrează în domeniul serviciilor de asistență pentru victime și în programele în domeniul sănătății și serviciilor sociale. Programul va include și instruirea specialiștilor de resort din cele mai importante autorități regionale și guverne pentru a crește gradul de conștientizare în rândul publicului larg și a lua măsuri împotriva ciberviolenței", notează sursa citată.

Proiectul DeStalk va dezvolta o strategie pe mai multe niveluri, cu trei repere-cheie, cel mai important fiind crearea unui pachet de e-learning despre cyber-violență și stalkerware, disponibil în cele mai vorbite limbi europene și care vizează practicienii și factorii de decizie din sistemul politic.

În același timp, consorțiul va actualiza și testa instrumentele existente pentru practicienii care lucrează în cadrul serviciilor de sprijinire a victimelor și al programelor pentru infractori. Totodată, va fi dezvoltată o campanie-pilot regională de sensibilizare, combinată cu reperele de replicare, care vor putea fi utilizate de către părțile interesate.

"Programul online de training, la care participă 200 de profesioniști, va permite o înțelegere profundă a ciberviolenței și a stalkerware-ului în rândul experților. Acest lucru va avea un impact indirect, dar foarte semnificativ, în ajutarea a mii de victime și a celor care lucrează cu infractorii. În plus, proiectul pilot regional de training va spori capacitatea și cooperarea între serviciile de sprijinire a victimelor și programele pentru făptași, cu efect pe termen lung și replicabil asupra sutelor de persoane aflate în tratament. Conștientizarea și angajamentul în combaterea ciberviolenței vor fi sporite în rândul autorităților publice care participă la programul de training e-learning și la proiectul-pilot care va ajunge direct la aproximativ 700 de profesioniști. Mesele rotunde vor permite experților și funcționarilor publici să își împărtășească experiența și să elaboreze orientări pentru replicarea la nivel european a campaniilor teritoriale suplimentare împotriva ciberviolenței", precizează Kaspersky.

Conform statisticilor oficiale, în Europa, șapte din zece femei care au experimentat cyberstalking au experimentat și cel puțin o formă de violență fizică sau sexuală din partea unui partener intim. La fel, 71% dintre agresorii domestici monitorizează activitățile online ale femeilor, în timp ce 54% urmăresc telefoanele mobile ale victimelor prin intermediul unui software de urmărire.

În 2019, Kaspersky a detectat o creștere de 67%, de la an la an, a utilizării stalkerware pe dispozitivele mobile ale utilizatorilor săi la nivel global, cele mai afectate țări europene fiind Germania, Italia și Franța.

DeStalk se va derula în toată Europa, grație colaborării unei echipe de proiect internaționale și interdisciplinare formată din: Fundația Blanquerna, organizație de cercetare și educație din cadrul Facultății de Psihologie, Științe ale Educației și Sportului de la Universitatea Ramon Llull, Spania - Coordonare și sprijin științific; Kaspersky, o companie mondială lideră în domeniul securității cibernetice - dezvoltarea e-learning și expertiza conținutului IT; Regione del Veneto, guvernul local al regiunii Veneto din Italia - Campanie pilot și perspectivă a autorității publice; Una Casa per l'Uomo, o organizație a societății civile care lucrează cu victimele și făptașii din Italia - Instruirea practicanților în serviciile de sprijinire a victimelor și în programele pentru autorii cyber-violenței; WWP European Network, asociația-umbrelă pentru programele făptașilor - Diseminare și cunoștințe despre GBV.

Activitatea DeStalk va fi supravegheată și sprijinită de un consiliu consultativ extern din care fac parte: Nicolas Violland - comisar de poliție și consilier la Delegația Ministerială pentru Parteneriate și Inovație în Domeniul Securității, în cadrul Ministerului de Interne francez, Hauke Gierow - Head of Corporate Communications la G Data Cyberdefense, precum și Martijn Grooten - consilier special al Coalition Against Stalkerware. 

Sursa:Agerpres

Tags

Alte Noutati

LIVE: Radiojurnal
Meteo Chișinău
5,52
Cer acoperit de nori
Umiditate:99 %
Vint:5,14 m/s
Sun
3
Mon
1
Tue
2
Wed
3
Thu
2
Arhivă Radio Chișinău