Comisia Europeană propune un plan pentru adaptarea vaccinării în fața mutațiilor coronavirusului

  • 17 Februarie 2021 16:11
Comisia Europeană propune un plan pentru adaptarea vaccinării în fața mutațiilor coronavirusului

Comisia Europeană, criticată pentru rateurile vaccinării anti-COVID-19, a dezvăluit miercuri un plan ce are în vedere supravegherea mutațiilor coronavirusului SARS-CoV-2, accelerarea aprobării vaccinurilor care să combată aceste mutații și sporirea capacităților de producție a vaccinurilor în Europa, relatează AFP, preluat de Agerpres.

Executivul european propune un proiect de ''bio-apărare'', denumit ''Hera Incubator'', menit să frâneze răspândirea noilor variante ale coronavirusului, care provoacă îngrijorare din cauza contagiozității crescute și posibilei rezistențe la vaccinurile anti-COVID-19 deja create.

Inițiativa, care va asocia instituții, companii din sectorul biotehnologiilor și organisme de cercetare, va avea un buget de 75 de milioane de euro alocat dezvoltării unor teste specifice și creșterii activității de secvențiere a genomului virusului, cu obiectivul ca în cel puțin 5% din testele de COVID-19 pozitive să fie efectuată această secvențiere, astfel încât mutațiile să fie detectate timpuriu.

Alte circa 150 de milioane de euro vor fi alocate intensificării cercetării și sporirii schimbului de date despre noile variante ale coronavirusului SARS-CoV-2.

Criticată mai ales pentru întârzierile semnificative în livrarea vaccinurilor pe care le-a contractat în numele statelor UE, Comisia Europeană încearcă acum să ia inițiativa pentru a garanta aprovizionarea cu eventuale versiuni îmbunătățite ale vaccinurilor, care să fie mai eficiente împotriva mutațiilor virusului.

Executivul european va încerca astfel să ''actualizeze'' contractele deja semnate cu producătorii de vaccinuri sau să încheie contracte noi pentru a susține dezvoltarea vaccinurilor noi sau modificate. Pentru aceasta este nevoie ca fabricanții să-i prezinte ''un plan detaliat și credibil despre capacitățile lor de a produce aceste vaccinuri în UE, cu un calendar fiabil'', precizează Comisia Europeană, adăugând că este dispusă să ''examineze surse de aprovizionare din afara UE dacă este necesar''.

După ce companiile farmaceutice au invocat în ianuarie diverse probleme de producție pentru a justifica întârzierile, Comisia Europeană dorește ca de acum înainte ''să colaboreze strâns cu fabricanții pentru a-i ajuta să-și monitorizeze lanțurile de aprovizionare și să-și soluționeze dificultățile de producție''.

Această sarcină îi va reveni ''grupului de lucru'' recent creat sub conducerea comisarului european pentru piață internă, Thierry Breton, și însărcinat cu aspectele industriale ale producție de vaccinuri, în timp ce un nou proiect, denumit 'EU-FAB', are în vedere constituirea ''unei capacități de rezervă'' pentru producția farmaceutică în caz de urgență.

În fine, pentru autorizarea unor versiuni îmbunătățite ale vaccinurilor deja create, laboratoarele farmaceutice vor putea primi undă verde din partea Agenției Europene a Medicamentului (EMA) fără a mai fi nevoie să treacă prin toate etapele procesului de certificare, oferind doar datele suplimentare necesare.

Sursa:Agerpres

Tags

Alte Noutati

LIVE: MUZICĂ
Meteo Chișinău
13,29
Cer acoperit de nori
Umiditate:75 %
Vint:3,6 m/s
Sat
13
Sun
15
Mon
15
Tue
15
Wed
16
Arhivă Radio Chișinău