Comisia Europeană propune suspendarea totală a Acordului de facilitare a eliberării vizelor cu Rusia

  • 06 Septembrie 2022 17:19
Comisia Europeană propune suspendarea totală a Acordului de facilitare a eliberării vizelor cu Rusia

Comisia Europeană a propus, marți, suspendarea totală a Acordului de facilitare a eliberării vizelor încheiat între UE și Rusia.

O țară precum Rusia, care duce un război de agresiune, nu ar trebui să se califice pentru facilitarea eliberării vizelor atât timp cât continuă să își desfășoare politica externă distructivă și agresiunea militară împotriva Ucrainei, demonstrând un dispreț total față de ordinea internațională bazată pe norme. Suspendarea vine drept răspuns la riscurile și amenințările sporite la adresa intereselor de securitate ale Uniunii și a securității naționale a statelor membre ca urmare a agresiunii militare a Rusiei împotriva Ucrainei. Aceasta înseamnă că cetățenii ruși nu se vor mai bucura de un acces privilegiat în UE și vor avea de urmat un proces mai lung, mai scump și mai dificil de solicitare a vizelor. Statele membre vor dispune de o marjă largă de apreciere în ceea ce privește prelucrarea cererilor de viză de scurtă ședere din partea cetățenilor ruși și vor fi în măsură să asigure un control sporit în ceea ce privește resortisanții ruși care călătoresc în UE. UE va rămâne deschisă anumitor categorii de solicitanți de viză ruși care călătoresc în scopuri esențiale, inclusiv, în special, membrilor de familie ai cetățenilor UE, jurnaliștilor, dizidenților și reprezentanților societății civile”, se arată în comunicatul Comisiei Europene, scrie digi24.ro.

De asemenea, Executivul european prezintă marți o propunere privind nerecunoașterea pașapoartelor rusești eliberate în zonele ocupate din Ucraina. Aceste propuneri vin în urma acordului politic la care au ajuns miniștrii afacerilor externe în cadrul reuniunii informale din 31 august cu privire la o cale comună și coordonată de urmat în ceea ce privește eliberarea vizelor pentru cetățenii ruși, precizează Comisia Europeană.


Tags

Alte Noutati

LIVE: Cadre sonore cu Andrei Mîțu
Meteo Chișinău
22,24
Cer fragmentat
Umiditate:49 %
Vint:4,12 m/s
Mon
16
Tue
17
Wed
18
Thu
19
Fri
19
Arhivă Radio Chișinău