Comisia Europeană propune prelungirea cu un an a eliminării taxelor vamale pentru produsele importate din Ucraina

  • 23 Februarie 2023 19:27
Comisia Europeană propune prelungirea cu un an a eliminării taxelor vamale pentru produsele importate din Ucraina

Comisia Europeană a propus joi prelungirea cu un an a suspendării taxelor la import, a contingentelor și a măsurilor de apărare comercială (cunoscute sub denumirea de "măsuri comerciale autonome") aplicabile exporturilor ucrainene către Uniunea Europeană, ca măsură de sprijin pentru Ucraina și economia acesteia în contextul agresiunii ruse, a anunțat executivul comunitar, potrivit Agerpres.

Prelungirea suspendării taxelor vamale și a altor măsuri comerciale în cazul produselor ucrainene se adaugă altor inițiative ale UE de susținere a economiei ucrainene, în special așa-numitele "drumuri de solidaritate" pentru exportul cerealelor ucrainene pe căi terestre.

Având însă în vedere creșterea semnificativă, în 2022, a importurilor anumitor produse agricole provenind din Ucraina în UE, executivul comunitar a inclus în propunerea sa un mecanism rapid de salvgardare pentru protejarea pieței interne a UE, în caz că acesta este necesar.

Acest mecanism va permite, la inițiativa unui stat membru al UE sau a Comisiei, reintroducerea taxelor vamale pentru un produs ucrainean dacă importul acestuia are un efect advers asupra pieței europene a produselor similare sau direct concurențiale, astfel încât să fie analizată creșterea importurilor produsului respectiv, precum și efectul său asupra prețurilor și producției europene.

Propunerea urmează să fie examinată de Parlamentul European și de Consiliul Uniunii Europene.

„Războiul din Ucraina a avut o influență negativă, iar implicațiile lui încă nu pot fi cuantificate știind că acest conflict nu s-a terminat. Noi spunem că a avut o influență negativă dat fiind faptul că fermierii, într-un an dificil, au obținut producții pe care trebuia să le valorifice, fie la intern, fie la export, pentru că un an agricol nou se înființează pe rezultatele anului trecut. O producție de porumb se înființează cu bani obținuți prin valorificarea producției trecute. Ori, iată că acum fermierii se află într-o situație extrem de delicată, cu magaziile pline și cu conturile goale. Magaziile pline pentru că n-au putut să-și valorifice cerealele și în mare parte din cauza situației din Ucraina. Nu au putut să-și valorifice producția nici la extern, pe culoarele tradiționale de comerț și nici la intern, întrucât consumatorii de cereale din România, având alternativa de a cumpăra la prețuri mai mici cerealele din Ucraina, evident s-au îndreptat spre această ofertă, ceea ce a tulburat profund piața cerealelor și a plantelor oleaginoase", a explicat ministrul Agriculturii, într-o declarație pentru AGERPRES cu privire la impactul economic al războiului din Ucraina la un an de la invazie.

Potrivit ministrului Petre Daea, dintr-un exportator net de cereale și plante oleaginoase, România a devenit astfel un importator net. În acest context, ministrul român al Agriculturii, susținut de omologii săi din Bulgaria, Cehia, Ungaria, Polonia și Slovacia, au solicitat în Consiliul de Miniștri de la Bruxelles din luna ianuarie un "sprijin imediat", în așa fel încât activitatea din agricultură să poată continua.

În Polonia, grupuri de agricultori au blocat la începutul lunii februarie circulația camioanelor la mai multe puncte de trecere a frontierei cu Ucraina, pentru a protesta față de intrarea în țară a cerealelor ucrainene de "slabă calitate" și care le provoacă pierderi din cauza prăbușirii prețurilor.

Tags

Alte Noutati

LIVE: La minut
Meteo Chișinău
14,24
Nori împrăștiați
Umiditate:47 %
Vint:6,17 m/s
Wed
10
Thu
13
Fri
13
Sat
13
Sun
15
Arhivă Radio Chișinău