Comisia Europeană propune prelungirea acordurilor cu Ucraina și Republica Moldova privind transportul transfrontalier de mărfuri

  • 05 Martie 2024 15:10
Comisia Europeană propune prelungirea acordurilor cu Ucraina și Republica Moldova privind transportul transfrontalier de mărfuri

Comisia Europeană propune prelungirea acordurilor de transport rutier cu Ucraina și Republica Moldova și introduce actualizări cu privire la acordul cu Ucraina.

Potrivit unui comunicat al executivului european, actualizarea acordului cu Ucraina are drept scop îmbunătățirea punerii în practică și respectarea acestuia, menținând în același timp obiectivele și domeniul de aplicare. Acordurile inițiale au fost semnate în iunie 2022 și ulterior prelungite până la sfârșitul lunii iunie 2024. Acestea acordă drepturi de transport bilaterale transportatorilor, scrie Calea Europeană.

”Acordurile temporare de transport cu Ucraina și Republica Moldova au ajutat cele două țări să își continue exporturile și importurile după ce au rămas fără rute de transport esențiale din cauza războiului de agresiune al Rusiei împotriva Ucrainei. În același timp, ele pot afecta în mod diferit operatorii de transport rutier din întreaga Uniune. De aceea, odată cu propunerea de astăzi privind acordul cu Ucraina, am analizat și modul în care putem îmbunătăți și mai mult acordul, facilitând punerea în aplicare și respectarea acestuia și introducând o clauză de salvgardare în cazul unor efecte negative asupra piețelor regionale din UE”, a declarat Adina Vălean, comisar european pentru Transport.

Acestea acordă drepturi de transport bilaterale transportatorilor ucraineni, moldoveni și din UE pe teritoriile fiecăruia dintre ei. Având în vedere că rutele de transport tradiționale din regiune au fost perturbate sau închise din cauza războiului de agresiune al Rusiei împotriva Ucrainei și indisponibilitatea Mării Negre ca rută comercială tradițională pentru cele două țări, prelungirea până cel puțin la sfârșitul anului 2025 va contribui la securizarea lanțurilor de aprovizionare.

Aceste măsuri vor consolida punerea în aplicare a acordului, fără a compromite beneficiile reciproce. Acordul a fost foarte benefic atât pentru UE, cât și pentru Ucraina, permițând o creștere puternică a exporturilor acestora pe piețele celeilalte părți. Acordul cu Ucraina, ca și cel cu Republica Moldova, a fost, de asemenea, esențial pentru sprijinirea culoarelor de solidaritate.

Propunerile se află acum la Consiliu, care trebuie să acorde Comisiei un mandat pentru a negocia cu Ucraina și Republica Moldova. Odată ce Consiliul a acordat Comisiei aceste mandate, Comisia se va angaja în mod oficial cu țările partenere în vederea obținerii acordului acestora.

Tags

Alte Noutati

LIVE
Meteo Chișinău
6,07
Cer senin
Umiditate:69 %
Vint:0,51 m/s
Tue
5
Wed
4
Thu
4
Fri
4
Sat
5
Arhivă Radio Chișinău