Comisia Europeană propune prelungirea a patru coridoare de transport TEN-T până în Ucraina și Republica Moldova

  • 28 Iulie 2022 14:56
Comisia Europeană propune prelungirea a patru coridoare de transport TEN-T până în Ucraina și Republica Moldova

Comisia Europeană a anunțat joi că și-a modificat propunerea legislativă din luna decembrie 2021 privind revizuirea Regulamentului pentru dezvoltarea rețelei transeuropene de transport (TEN-T), în ideea prelungirii a patru coridoare TEN-T până în Ucraina și Republica Moldova, informează un comunicat de presă al Executivului comunitar, scrie Agerpres.

Printre modificările avute în vedere de Comisie se numără în special prelungirea Coridorul Marea Nordului - Marea Baltică via Lvov și Kiev până la Mariupol, prelungirea Coridorului TEN-T Marea Baltică-Marea Neagră-Marea Egee până la Odesa via Lvov și Chișinău precum și prelungirea coridoarelor Marea Baltică-Marea Adriatică și Rin-Dunăre până la Lvov.

"Prin prelungirea a patru coridoare TEN-T până pe teritoriul Ucrainei și Republicii Moldova, incluzând porturile Mariupol și Odesa, propunerea noastră va ajuta la îmbunătățirea conectivității de transport dintre aceste două țări și UE facilitând schimburile economice și conexiuni mai bine pentru cetățeni și companii. Aceste coridoare vor fi de asemenea o prioritate cheie în refacerea infrastructurii de transport din Ucraina după terminarea războiului", a declarat comisarul european pentru Transport, Adina Vălean.

De asemenea, propunerea revizuită a Comisiei Europene a scos Rusia și Belarus de pe harta coridoarelor TEN-T, "în contextul actual, cooperarea cu aceste state nu este considerată a fi adecvată și nici în interesul Uniunii Europene", se precizează în comunicatul Executivului comunitar.

În plus, propunerea Comisiei cere ca noile linii care sunt construite în țările membre UE care au o graniță terestră cu Ucraina și Republica Moldova să fie construite pe baza ecartamentului standard european și invită statele membre să elaboreze planuri de modificare a liniilor de cale ferată existente, acolo unde sunt justificate economic, la ecartamentul standard european.

Propunerea Comisiei privind revizuirea Regulamentului pentru dezvoltarea rețelei transeuropene de transport (TEN-T) este discutată în prezent de Parlamentul European și Consiliul UE. 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Dor de izvor cu Maria Mocanu
Meteo Chișinău
20,24
Cer senin
Umiditate:28 %
Vint:11,32 m/s
Sat
16
Sun
16
Mon
20
Tue
18
Wed
14
Arhivă Radio Chișinău