Comisia Europeană propune noi sancțiuni împotriva Rusiei. Cel de-al 9-lea pachet vizează armata rusă, industria de apărare, politicieni, bănci

  • 08 Decembrie 2022 08:51
Comisia Europeană propune noi sancțiuni împotriva Rusiei. Cel de-al 9-lea pachet vizează armata rusă, industria de apărare, politicieni, bănci

Președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a propus miercuri adăugarea a circa 200 de persoane și entități pe lista de sancțiuni a UE împotriva Moscovei, acest nou pachet de sancțiuni, al nouălea, vizând totodată forțele armate ruse și încă trei bănci rusești, transmite AFP, citat de hotnews.ro.

„Cele opt pachete de sancțiuni adoptate până acum fac deja rău (Rusiei). Dar astăzi creștem presiunea” asupra Moscovei ca răspuns la războiul declanșat în Ucraina, a declarat Ursula von der Leyen.

Acest nou pachet de măsuri propus de Comisia Europeană trebuie însă dezbătut și aprobat în unanimitate de cele 27 de state membre ale UE.

Șefa Comisiei Europene a propus adăugarea pe lista persoanelor și entităților sancționate de UE „forțele armate rusești, precum și ofițeri, dar și întreprinderi din industria de apărare” rusă.

Pe listă au mai fost puși „membri ai Dumei de Stat și ai Consiliului Federației Ruse, miniștri, guvernatori și partide politice”. Este vorba, potrivit Ursulei von der Leyen, despre persoane care au jucat un rol cheie în „loviturile cu rachete rusești”, în „răpirea copiilor ucraineni duși în Rusia” sau în „furturile de produse agricole ucrainene”.

Bruxellesul a propus de asemenea sancționarea a trei noi bănci rusești, impunând în special o interdicție totală asupra tranzacțiilor Băncii regionale de dezvoltare ruse, „pentru a paraliza și mai mult mașina financiară” a președintelui rus Vladimir Putin.

Sancțiunile propuse contra armatei și industriei militare urmăresc, potrivit Ursulei von der Leyen, consolidarea restricțiilor asupra achiziției de produse cu dublă întrebuințare, civilă și militară, precum și de componente electronice și informatice, substanțe chimice și agenți neurotoxici.

Tags

Alte Noutati

LIVE: MUZICĂ
Meteo Chișinău
12,18
Cer senin
Umiditate:39 %
Vint:0,51 m/s
Sat
10
Sun
6
Mon
8
Tue
10
Wed
14
Arhivă Radio Chișinău