Comisia Europeană prezintă cele mai importante realizări din 2022. R. Moldova printre statele care a primit în acest an statutul de țară candidat la UE
-
30 Decembrie 2022 09:18
Comisia Europeană a prezentat „nouă dintre cele mai importante realizări din 2022, un an de unitate și solidaritate de nezdruncinat”, scrie caleaeuropeana.ro.
1. Solidaritatea europeană cu poporul ucrainean
Uniunea Europeană amintește de ospitalitatea europenilor, care ”și-au deschis casele pentru milioane de refugiați ucraineni”. UE și țările sale membre au oferit 19,7 miliarde de euro pentru sprijinirea Ucrainei, defalcate după cum urmează:
- 7,3 miliarde de euro sub formă de granturi, împrumuturi și garanții, oferite de țările UE;
- 7,2 miliarde de euro sub formă de asistență macrofinanciară;
- 485 de milioane de euro, asistență umanitară;
- 620 de milioane de euro, sprijin bugetar;
- 1 miliard de euro, investiții prin Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare (BERD);
- 2,2 miliarde de euro, împrumuturi oferite de Banca Europeană de Investiții (BEI);
- 830 de milioane de euro au luat forma unui alt fel de sprijin precum sprijinirea societății civile, reabilitarea școlilor; sprijinirea măsurilor de criză sau a securității cibernetice.
2. Sancțiuni severe împotriva Rusiei
Uniunea Europeană a acționat rapid și decisiv de când Putin a pornit războiul ilegal și brutal împotriva Ucrainei, impunând nouă runde de sancțiuni severe împotriva acestui stat, calificat de Parlamentul European drept unul care sponsorizează terorismul.
Cel mai recent impune noi controale și restricții ale exporturilor de produse și tehnologii cu dublă utilizare, precum și de produse și tehnologii care pot contribui la consolidarea tehnologică a sectorului de apărare și securitate al Rusiei prin extinderea semnificativă a listei entităților asociate cu complexul militar și industrial al Rusiei cu încă 168 de entități vizate de măsuri sectoriale.
Acest lucru va asigura faptul că substanțele chimice esențiale, agenții neurotoxici, echipamentele pentru vedere pe timp de noapte și echipamentele de radionavigație, componentele electronice și informatice care ar putea fi utilizate de mașina de război rusă nu pot fi comercializate liber. Pentru a evita eludarea, sunt incluse pe listă și anumite entități controlate de Rusia cu sediul în Crimeea sau Sevastopol, anexate ilegal.
În plus, UE va extinde interdicția de export pentru produsele și tehnologiile din sectorul aviației și al industriei spațiale pentru a include motoarele de aeronave și piesele acestora.
Această interdicție se va aplica atât aeronavelor cu echipaj, cât și aeronavelor fără pilot la bord, ceea ce înseamnă că, de acum înainte, va exista o interdicție privind exporturile directe de motoare de drone către Rusia și către orice țară terță care ar putea furniza drone către Rusia.
3. REPowerEU – planul pentru o independență energetică a UE
La 18 mai 2022, Comisia Europeană a propus pachetul „REPowerEU”, menit să asigure independența Europei față de combustibilii fosili din Rusia cu mult înainte de 2030, având în vedere invadarea Ucrainei de către Rusia.
Planul REPowerEU stabilește o serie de măsuri menite să reducă rapid dependența de combustibilii fosili din Rusia și să accelereze tranziția verde, sporind în același timp reziliența sistemului energetic din UE. Planul se bazează pe:
- Diversificare: UE colaborează cu partenerii internaționali pentru a găsi surse alternative de aprovizionare cu energie. Pe termen scurt, UE are nevoie, cât mai repede posibil, de aprovizionare alternativă cu gaz, petrol și cărbune, iar în viitor va avea nevoie și de hidrogen produs din surse regenerabile de energie;
- Economisire: Economisirea energiei este modalitatea cea mai ieftină, mai sigură și mai curată de a reduce dependența UE de importurile de combustibili fosili din Rusia. Comisia Europeană amintește că noi toți – de la consumatori și întreprinderi la toate sectoarele industriale – ne putem implica ușor în reducerea consumului de energie;
- Accelerarea trecerii la energie curată: REPowerEU va accelera tranziția verde și va stimula investițiile masive în energia din surse regenerabile.
Mecanismul de redresare și reziliență (MRR) este instrumentul central în punerea în aplicare a planului REPowerEU, oferind finanțare suplimentară din partea UE. Statele membre vor trebui să adauge un capitol dedicat REPowerEU în cadrul planurilor lor de redresare și reziliență pentru a direcționa investițiile către obiectivele prioritare ale REPowerEU și pentru a întreprinde reformele necesare.
4. Coridoarele solidarității – rute de transport care sporesc securitatea alimentară globală
Instituția europeană subliniază că înainte de războiul cu Rusia, Ucraina producea suficiente produse alimentare pentru a hrăni 400 de milioane de oameni. Cu ajutorul coridoarelor de solidaritate, UE a ajutat la exportarea a 20 de milioane de tone de cereale și produse agricole ucrainene.
5. Pași importanți în procesul de extindere a familiei europene
Ucraina, Republica Moldova și Bosnia și Herțegovina au primit în acest an statutul de țări candidate la UE, în vreme ce Uniunea Europeană a decis la mijlocul lunii iulie să demareze negocierile de aderare cu Albania și Macedoia de Nord.
Continuarea aici.