Comisia Europeană majorează cu 30 de milioane de euro grantul pentru construcția gazoductului Ungheni-Chișinău

  • 23 Martie 2017 16:30
Comisia Europeană majorează cu 30 de milioane de euro grantul pentru construcția gazoductului Ungheni-Chișinău

Comisia Europeană a decis să majoreze cu 30 de milioane de euro grantul acordat Republicii Moldova pentru construcția gazoductului Ungheni-Chișinău, ceea ce va face posibilă darea în exploatare a gazoductul până la finele anului 2018 și nu 2019 cum era planificat anterior.

Despre aceasta au comunicat premierii Republicii Moldova și României la conferința de presă susținută după ședința în format restrâns a guvernelor celor două state, care a avut loc joi, 23 martie, la Piatra Neamț,  transmite IPN.

„Securitatea energetică este una din cele mai importante teme pentru Moldova, mai ales că nu generăm energie, ci doar importăm”, a declarat premierul moldovean. Pavel Filip a spus că Moldova va face tot posibilul ca gazoductul Ungheni-Chișinău să fie gata până la finele lui 2018. „Lucrurile merg cum ne-am propus. În scurt timp vom trece nemijlocit la construcție”, a menționat Pavel Filip.

Pavel Filip a mai spus că realizarea conectării Republicii Moldova la piața energetică europeană este foarte importantă pentru asigurarea securității energetice a țării. „Îmi exprim gratitudinea pentru asistența oferită în construcția conductei de gaz Iași-Ungheni și reiterăm interesul pentru dezvoltarea de mai departe a acestui proiect, prin prelungirea gazoductului Iași-Ungheni până la Chișinău, pe teritoriul Republicii Moldova, și până la Onești, în România. Totodată este important să continuăm proiectul de racordare a sistemului electric moldovenesc la cel românesc și european”, a accentuat prim-ministrul Republicii Moldova.

Pavel Filip a mulțumit pentru ajutorul acordat de Guvernul României prin debursarea celei de-a doua tranșe din împrumutul de 150 de milioane de euro, dar și pentru decizia recentă de a dona 96 de autobuze școlare Republicii Moldova. Premierul a dat asigurări că Republica Moldova rămâne ferm angajată în aplicarea prevederilor Acordului de Asociere cu Uniunea Europeană și privește în continuare spre vest ca proiect de țară, indiferent de unele viziuni de la Chișinău. Totodată, Pavel Filip a subliniat că prin Constituție Guvernului și Parlamentului i se oferă mai multe responsabilități decât instituției prezidențiale și a punctat că relația Republicii Moldova cu România nu se va schimba, în pofida viziunilor pro-ruse a șefului statului.

La rândul său, premierul român, Sorin Grindeanu, a spus că România își dorește consolidarea prezentei investiționale în Republica Moldova și să fie parte a eventualelor procese de privatizare. La fel, Sorin Grindeanu a spus că România va continua să susțină Republica Moldova în parcursul său european. „Important este să ne concentrăm pe proiecte concrete, realiste dar și tangibile pentru că doar opțiunea europeană, credem noi, poate aduce răspunsuri durabile la așteptările de stabilitate ale cetățenilor din Republica Moldova. De aceea, suntem pregătiți să susținem Republica Moldova în continuare pe acest drum”, a punctat premierul de la București.

Așa cum s-a convenit la ședința din 23 martie, următoare ședință a guvernelor va avea loc la Chișinău.

Tags

Alte Noutati

LIVE
Meteo Chișinău
18,24
Cer senin
Umiditate:36 %
Vint:4,63 m/s
Sat
12
Sun
14
Mon
16
Tue
18
Wed
16
Arhivă Radio Chișinău