Comisia Europeană lansează pachetul privind Sprijinirea ocupării forței de muncă în rândul tinerilor

  • 01 Iulie 14:57
Comisia Europeană lansează pachetul privind Sprijinirea ocupării forței de muncă în rândul tinerilor

Comisia Europeană a luat, miercuri, măsuri pentru a le oferi tinerilor toate posibilitățile de a-și utiliza pe deplin potențialul de modelare a viitorului UE și pentru a prospera în cadrul dublei tranziții verde și digitală, informează un comunicat de presă al Executivului comunitar.

Comisia a decis să profite de această ocazie pentru a integra dubla tranziție verde și digitală în ADN-ul politicilor UE în materie de tineret și ocupare a forței de muncă. Prin intermediul NextGenerationEU și al viitorului buget al UE, Comisia a propus deja oportunități semnificative de finanțare din partea UE pentru ocuparea forței de muncă în rândul tinerilor. Acum este rândul statelor membre să acorde prioritate acestor investiții. Cel puțin 22 de miliarde euro ar trebui să fie cheltuite pentru sprijinirea ocupării forței de muncă în rândul tinerilor.


"Este mai important ca oricând să ajutăm viitoarea generație de europeni să prospere și să avanseze pe piața locurilor de muncă, în special în această perioadă de criză. Propunem modalități clare și specifice pentru ca tinerii noștri să beneficieze de șansele profesionale pe care le merită", a declarat vicepreședintele Comisiei Europene, Valdis Dombrovskis.

"Suntem datori față de milioanele de absolvenți și față de cei care fac primii pași pe piața forței de muncă să mobilizăm tot sprijinul de care dispunem. Tinerii noștri merită cele mai bune posibilități de dezvoltare a întregului lor potențial", a declarat la rândul său comisarul pentru locuri de muncă și drepturi sociale, Nicolas Schmit.

Pachetul de sprijinire a ocupării forței de muncă în rândul tinerilor este construit în jurul a patru componente care, împreună, oferă o punte către locuri de muncă pentru generația viitoare: propunerea Comisiei de recomandare a Consiliului privind o punte către locuri de muncă consolidează Garanția pentru tineret, care vizează de acum înainte persoanele cu vârste cuprinse între 15 și 29 de ani, și extinde impactul său asupra tinerilor vulnerabili din întreaga UE; propunerea Comisiei de recomandare a Consiliului privind educația și formarea profesională urmărește să facă sistemele mai moderne, mai atractive, mai flexibile și mai adecvate pentru economia digitală și economia ecologică; un nou impuls pentru ucenicii va fi benefic atât pentru angajatori, cât și pentru tineri, adăugând forță de muncă calificată pentru o gamă largă de sectoare; printre măsurile suplimentare de sprijinire a ocupării forței de muncă în rândul tinerilor se numără, pe termen scurt, stimulentele pentru ocuparea forței de muncă și pentru întreprinderile nou-înființate, precum și consolidarea capacităților, a rețelelor de tineri antreprenori și a centrelor de formare inter-întreprinderi, pe termen mediu.

Comisia îndeamnă statele membre să intensifice sprijinirea ocupării forței de muncă în rândul tinerilor, prin utilizarea fondurilor semnificative disponibile în cadrul NextGenerationEU și al viitorului buget al UE. De exemplu, UE poate contribui la finanțarea: granturilor și a împrumuturilor acordate tinerilor antreprenori, programelor de îndrumare și incubatoarelor de afaceri; primelor pentru IMM-urile care angajează ucenici; sesiunilor de formare pentru dobândirea de noi competențe necesare pe piața muncii; consolidării capacităților serviciilor publice de ocupare a forței de muncă; formării pentru gestionarea carierei în cadrul educației formale; investițiilor în infrastructura și tehnologia digitală de învățare.

În timpul crizei financiare mondiale din 2008, șomajul în rândul tinerilor a crescut de la 16% în 2008 la un vârf de 24,4% în 2013. Cifrele au scăzut de atunci, atingându-se un nivel minim record de 14,9% chiar înainte de apariția pandemiei. Cu toate acestea, șomajul în rândul tinerilor a rămas întotdeauna de două ori mai mare decât șomajul general. Cifrele cele mai recente arată că, în aprilie 2020, șomajul în rândul tinerilor din UE era de 15,4%. 

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Un pământ și două ceruri cu Ana Bantoș
Meteo Chișinău
5
Cer senin
Umiditate:63 %
Vint:3,1 m/s
Thu
5
Fri
4
Sat
3
Sun
2
Mon
1

Curs oficial BNM 22 August 2020

MDL RATĂ TREND
EUR 19.6967 -0.0000
USD 16.6356 -0.0000
RON 4.0711 -0.0000
UAH 0.6064 -0.0000
RUB 0.2255 -0.0000
Arhivă Radio Chișinău