Comisia Europeană își propune să elimine complet gazele cu efect de seră până în 2050

  • 11 Decembrie 2019 19:30
Comisia Europeană își propune să elimine complet gazele cu efect de seră până în 2050

Președintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a prezentat, miercuri, Parlamentului European, „Pactul ecologic european”, un plan prin care propune statelor membre UE să elimine emisiile de gaze cu efect de seră până în 2050 iar Europa să devină un continent neutru din punct de vedere climatic, scrie Mediafax.ro

Pactul ecologic european acoperă toate sectoarele economiei, în special transporturile, energia, agricultura, clădirile și sectoarele industriale, de exemplu cele ale siderurgiei, cimentului, TIC, textilelor și produselor chimice.

Pentru a deveni, până în 2050, primul continent neutru din punct de vedere climatic, Comisia va prezenta, în termen de 100 de zile de la preluarea mandatului, primul „act legislativ european privind clima”. Pentru a atinge obiectivele în materie de climă și mediu, Comisia va prezenta, de asemenea, Strategia privind biodiversitatea pentru 2030, noul Plan de acțiune privind strategia industrială și economia circulară, Strategia „de la fermă la consumator” pentru o alimentație durabilă și propuneri pentru o Europă lipsită de poluare.

 

"Vor începe neîntârziat lucrările în vederea majorării obiectivelor Europei în materie de emisii pentru 2030, stabilind o traiectorie realistă de îndeplinire a obiectivului pentru 2050", precizează CE într-un comunicat.

 
 

Potrivit programului publicat de Executivul de la Bruxelles, actualele politici europene vor reduce emisiile de gaze cu efect de seră cu 60% până în 2050. Până în vara anului viitor, Comisia și-a propus să prezinte un plan prin care să crească eforturile de reducere a gazelor cu efect de seră în 2030 la 50%.

Până în iunie 2021, Comisia va revizui toate politicile privind protecția mediului.

Îndeplinirea obiectivelor Pactului ecologic european până în 2030 va necesita investiții anuale suplimentare în valoare de 260 de miliarde de euro, reprezentând aproximativ 1,5 % din PIB-ul din 2018. Aceste investiții vor necesita mobilizarea sectorului public și a celui privat. Comisia va prezenta, la începutul anului 2020, Planul de investiții pentru o Europă durabilă, menit să răspundă nevoilor de investiții. Cel puțin 25 % din bugetul pe termen lung al UE ar trebui să fie alocat acțiunilor climatice, iar Banca Europeană de Investiții, în calitate de bancă a Europei în domeniul climei, va oferi un sprijin suplimentar. Pentru ca sectorul privat să contribuie la finanțarea tranziției către o economie verde, Comisia va prezenta, în 2020, o strategie de finanțare verde.

De asemenea, va exista și un mecanism de tranziție echitabilă ce va sprijini regiunile care se bazează în mare măsură pe activități cu intensitate mare a emisiilor de dioxid de carbon.

"Acest mecanism îi va sprijini pe cetățenii cei mai vulnerabili pe parcursul tranziției, oferindu-le acces la programe de recalificare și la oportunități de angajare în noi sectoare economice", potrivit Comisiei Europene.

Bugetul acestui mecanism ar putea fi de aproximativ 100 de miliarde de euro, care vor fi asigurați din diferite surse, inclusiv politicile de coeziune, bugetele naționale, cofinanțare, programul european de investiții private și fonduri de la Banca Europeană de Investiții.

Parlamentul și Consiliul European vor trebui să aprobe acest Pact pentru a fi implementat. Comisia va prezenta măsurile anunțate în foaia de parcurs a Pactului ecologic european.

Sursa:Mediafax.ro

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Matinal cu Victoria Cușnir și Sergiu Scânteian
Meteo Chișinău
2,74
Cer fragmentat
Umiditate:98 %
Vint:2,57 m/s
Wed
5
Thu
5
Fri
5
Sat
7
Sun
8
Arhivă Radio Chișinău