Comisia Europeană intenționează să emită primele sale obligațiuni verzi în luna octombrie

  • 07 Septembrie 2021 15:02
Comisia Europeană intenționează să emită primele sale obligațiuni verzi în luna octombrie

Comisia Europeană a anunțat marți că intenționează să emită primele sale obligațiuni verzi în luna octombrie, în cadrul planului de relansare NextGenerationEU care va finanța proiecte destinate să ajute Uniunea Europeană să își atingă obiectivul de a ajunge la emisii zero de CO2 până în 2050, transmite Reuters.

Blocul comunitar intenționează să emită obligațiuni verzi în valoare de până la 250 de miliarde euro, respectiv 30% din valoarea totală a emisiunilor de obligațiuni NextGenerationEU.

"Dacă intenția sa de a emite obligațiuni verzi cu o valoare totală de până la 250 de miliarde euro până la sfârșitul anului 2026 se va concretiza, UE își va confirma poziția de cel mai mare emitent de obligațiuni verzi din lume. Această inițiativă este, totodată, o expresie a angajamentului nostru în favoarea durabilității și plasează finanțarea durabilă în centrul efortului de redresare al UE", a declarat comisarul responsabil cu bugetul și administrația, Johannes Hahn.

De asemenea, Comisia și-a confirmat intenția de a emite în acest an obligațiuni pe termen lung cu o valoare totală de aproximativ 80 de miliarde euro, care vor fi completate cu titluri pe termen scurt în valoare de zeci de miliarde de euro. În acest sens, Comisia va pune la dispoziție aceste titluri pe termen scurt exclusiv prin intermediul licitațiilor, programul său de licitații fiind prevăzut să înceapă la 15 septembrie. Comisia va organiza, de regulă, două licitații pe lună pentru titlurile sale pe termen scurt, în prima și a treia zi de miercuri a fiecărei luni. Programul de licitații va fi utilizat și pentru obligațiuni, în plus față de sindicalizări. Conform calendarului său de emisiuni publicat astăzi, în general, Comisia va organiza lunar o licitație și o emisiune sindicalizată pentru obligațiunile sale.

"Faptul că nu am adus modificări planului inițial de finanțare pentru 2021 este o dovadă a activității excelente de planificare și pregătire pe care am desfășurat-o până în prezent. Lansarea platformei de licitație este o altă veste îmbucurătoare, care va spori și mai mult atractivitatea împrumuturilor UE și va avea un impact de lungă durată asupra piețelor de capital ale UE", a declarat Johannes Hahn.

Veniturile obținute din obligațiunile verzi NextGenerationEU vor finanța partea aferentă cheltuielilor legate de climă din cadrul Mecanismului de redresare și reziliență. Fiecare stat membru trebuie să consacre cel puțin 37 % din planul său național de redresare și reziliență pentru acele investiții și reforme care sunt relevante din punct de vedere climatic, iar multe state membre și-au propus să întreprindă mai mult decât este necesar în această privință.

Conform regulilor Mecanismului de redresare și reziliență, statele membre vor informa Comisia cu privire la cheltuielile lor pentru proiecte verzi. Comisia va utiliza aceste informații pentru a le arăta investitorilor cum au fost utilizate veniturile obținute din obligațiunile verzi pentru a finanța tranziția verde. Raportarea va viza nouă categorii care au fost identificate în cadrul privind emisiunea de obligațiuni verzi NextGenerationEU, cea mai mare pondere revenind energiei curate, eficienței energetice și transportului nepoluant.

NextGenerationEU este un instrument temporar de redresare care va mobiliza aproximativ 800 de miliarde euro în prețuri curente, fiind menit să sprijine redresarea Europei în urma pandemiei de COVID-19 și să contribuie la construirea unei Europe mai verzi, mai digitale și mai reziliente.

Sursa: AGERPRES

Tags

Alte Noutati

LIVE: Ora de vârf cu Corneliu Rusnac
Meteo Chișinău
17,74
Cer acoperit de nori
Umiditate:76 %
Vint:4,63 m/s
Thu
17
Fri
11
Sat
12
Sun
15
Mon
15
Arhivă Radio Chișinău