Comisia Europeană îndeamnă R.Moldova la reformarea justiției nu doar în teorie, ci și în practică. Ministerul Justiției dă vina pe factorii coruptibili

  • 25 Septembrie 2020 13:10
Comisia Europeană îndeamnă R.Moldova la reformarea justiției nu doar în teorie, ci și în practică. Ministerul Justiției dă vina pe factorii coruptibili

Fără reformarea justiției nu va exista o cale europeană de dezvoltare pentru Rep. Moldova, a menționat un oficial din cadrul Comisiei Europene într-o intervenție la Forumul “Reformarea justiției și combaterea corupției”. Reprezentanții Ministerului Justiției recunosc faptul că în pofida cadrului normativ bun, calitatea actului justiției este afectată de factori coruptibili.

În cadrul intervenției sale, șeful adjunct al Departamentului Justiției din cadrul Comisiei Europene, Martijn Quinn, a amintit despre mai multe planuri și strategii de reformare a sectorului justiției, care pe hârtie au fost realizat aproape în totalitate, însă, în realitate nu au produs schimbări majore în acest sector. 

Reforma justiției este esențială, fără aceasta nu va fi o cale, o direcție europeană de dezvoltare pentru Moldova. Va fi o creștere economică limitată și exod de creier în continuare. Reformarea este complicată, deoarece apar multe obstacole, interese personale, politice, multă lume se opune, dar este posibil. Succesul depinde de eforturile Moldovei, de instituțiile sale politice. Punctul de reper principal este nu o strategie pe hârtie, dar rezultate în teren”, a subliniat Martijn Quinn.

Secretarul de stat al Ministerului Justiției, Radu Foltea, recunoaște că în pofida unui cadru normativ bun, calitatea actului justiției este afectată de factori coruptibili.

În cea mai mare parte avem un cadru normativ bun, care a fost supus expertizei Consiliului Europei și care poate fi comparat cu legislațiile țărilor europene. În același timp este regretabil că în pofida acestor eforturi sistemul judiciar rămâne a fi afectat de probleme structurale și funcționale, de lipsă de integritate, probleme cu impact major asupra calității actului de justiție. Principalele motive ale acestei situații ar fi menținerea factorilor coruptibili și a elementelor care afectează integritatea actorilor din justiție, capacități insuficiente de performanță, practici judiciare neuniforme”, a spus Radu Foltea.

Radu Foltea a informat că, în prezent, se lucrează asupra Strategiei privind asigurarea independenței și integrității în sectorul justiției pentru anii 2021-2024. Documentul are drept scop asigurarea unei justiții independente, transparente și de calitate.

Reforma justiției trebuie să înceapă de la Curtea Supremă de Justiție, consideră ex-președintele Curții Constituționale, Alexandru Tănase.

Toate încercările noastre de a face ordine în justiție, neatingând interesele marilor baroni din justiție, care sunt la Curtea Supremă de Justiție, nu vor da absolut niciun rezultat. Justiția moldovenească, încă, funcționează după modelul sovietic, chiar dacă, aparent, noi avem căi de atac caracteristice unei justiții independente, chiar dacă avem garanții mai mult decât găsim în alte sisteme, chiar occidentale, ridicate la nivel constituțional, nimic nu funcționează. Am efectuat reforma Procuraturii oferind garanții la nivel constituțional. Cum au fost înțelese aceste garanții? Ca iresponsabilitate și ca posibilitate de a face abuzuri. Judecătorilor noștri le place foarte mult să audă despre independență, dar mai puțin despre responsabilitate, or una fără alta nu poate exista”, a menționat Alexandru Tănase.

Potrivit datelor Barometrului Opinie Publice în ultimii zece ani nivelul încrederii oamenilor în justiție a scăzut de aproape două ori. Dacă, în 2010, aproximativ 40 la sută dintre cetățeni aveau încredere în actul justiției, acum doar puțin peste 20 la sută.

Tags

Alte Noutati

LIVE
Meteo Chișinău
12,18
Cer senin
Umiditate:65 %
Vint:1,03 m/s
Thu
14
Fri
13
Sat
15
Sun
14
Mon
14
Arhivă Radio Chișinău