Comisia Europeană: Încrederea în economia zonei euro a scăzut după al doilea val al pandemiei de coronavirus

  • 27 Noiembrie 2020 14:53
Comisia Europeană: Încrederea în economia zonei euro a scăzut după al doilea val al pandemiei de coronavirus

Încrederea în economia zonei euro a scăzut în noiembrie pentru prima dată în ultimele șapte luni, după ce al doilea val al pandemiei de coronavirus (Covid-19) a lovit continentul, afectând toate sectoarele, în special pe cele de servicii și retail, transmite Reuters, preluat de Agerpres.

Potrivit datelor publicate vineri de Comisia Europeană, indicele sentimentului economic (ESI) a scăzut în noiembrie la 87,6 puncte, de la 91,1 puncte luna precedentă.

Cifra comunicată de Executivul comunitar diferă de estimările analiștilor intervievați de Reuters, care se așteptau la un declin de până la 86,5 puncte.

În mod obișnuit, studiul este realizat în primele două-trei săptămâni ale lunii, ceea ce înseamnă că are legătură cu noile restricții severe anunțate, inclusiv în cele mai mari economii ale zonei euro, Germania și Franța.

"După o redresare parțială a încrederii în perioada mai - septembrie și a expansiunii din octombrie, luna aceasta s-a înregistrat primul declin de când încrederea a scăzut semnificativ la primul val al pandemiei", se arată în raportul publicat de Comisia Europeană.

Evoluțiile au fost determinate de scăderea încrederii în retail, servicii și în rândul consumatorilor. Scăderi mai reduse s-au înregistrat în industrie și construcții, două sectoare care nu sunt extrem de afectate de noile restricții.

Încrederea în sectorul serviciilor, responsabil pentru două treimi din PIB-ul zonei euro, s-a înrăutățit la minus 17,3 puncte în noiembrie, de la minus 12,1 puncte luna precedentă, în timp ce economiștii intervievați de Reuters se așteptau la minus 15,5 puncte.

În industrie, optimismul a scăzut la minus 10,1 puncte de la minus 9,2 puncte, în timp ce analiștii se așteptau la o scădere de până la minus 10,5 puncte, în timp ce încrederea consumatorilor a fost în linie cu estimările, scăzând la minus 17,6 puncte în noiembrie, de la minus 15,5 puncte luna precedentă. 

Sursa:Agerpres

Tags

Alte Noutati

LIVE: Obiectiv, România!
Meteo Chișinău
13,24
Cer acoperit de nori
Umiditate:71 %
Vint:4,12 m/s
Sat
13
Sun
15
Mon
15
Tue
15
Wed
16
Arhivă Radio Chișinău