Comisia Europeană, după alegerile din Georgia: „Cerem autorităților să își îndeplinească datoria de a investiga și de a soluționa rapid, transparent și independent neregulile electorale”

  • 28 Octombrie 08:00
Comisia Europeană, după alegerile din Georgia: „Cerem autorităților să își îndeplinească datoria de a investiga și de a soluționa rapid, transparent și independent neregulile electorale”

Comisia Europeană a emis ieri seara, 27 octombrie, o poziție oficială despre alegerile din Georgia în care cere autorităților să își îndeplinească datoria de a investiga și de a soluționa rapid, transparent și independent neregulile electorale. Comisia Europeană nu acuză direct autoritățile de a Tbilisi de fraude, așa cum a făcut-o opoziția pro-europeană și președinta Georgiei, scrie G4media.

Declarația integrală a Comisiei Europene și a Înaltului Reprezentant Josep Borrell privind alegerile parlamentare din Georgia:

Sâmbătă, 26 octombrie, cetățenii georgieni au votat în cadrul alegerilor parlamentare. UE a urmărit îndeaproape evoluțiile care au condus la alegerile parlamentare. În ultimele luni, poporul georgian și-a demonstrat atașamentul față de valorile democratice și față de parcursul european al țării sale.

Conform constatărilor și concluziilor preliminare ale misiunii internaționale de observare a alegerilor conduse de Biroul OSCE pentru instituții democratice și drepturile omului (BIDDO), ziua alegerilor a fost, în general, bine organizată din punct de vedere procedural și administrată în mod ordonat, dar a fost marcată de un mediu tensionat, cu compromisuri frecvente în ceea ce privește secretul votului și mai multe inconsecvențe procedurale, precum și rapoarte privind intimidarea și presiunile asupra alegătorilor, care au avut un impact negativ asupra încrederii publice în proces. Rapoartele privind presiunile asupra alegătorilor, în special asupra angajaților din sectorul public, au rămas răspândite în timpul campaniei. Acest lucru, coroborat cu urmărirea extinsă a alegătorilor în ziua alegerilor, a generat îngrijorări cu privire la capacitatea unor alegători de a-și exprima votul fără teama de represalii.

În plus, observatorii electorali raportează condiții de concurență inegale, o campanie care a provocat diviziuni într-o atmosferă polarizată și preocupări semnificative cu privire la impactul modificărilor legislative recente asupra acestui proces electoral.

Facem apel la Comisia Electorală Centrală din Georgia și la alte autorități relevante să își îndeplinească datoria de a investiga și de a soluționa rapid, transparent și independent neregulile electorale și acuzațiile în acest sens. Aceste nereguli trebuie să fie clarificate și abordate. Acesta este un pas necesar pentru restabilirea încrederii în procesul electoral.

UE așteaptă cu interes raportul final și recomandările OSCE/BIDDO, care ar trebui să fie puse în aplicare cât mai curând posibil.

Dialogul constructiv și favorabil incluziunii în întregul spectru politic este acum primordial. În conformitate cu concluziile Consiliului European din 17 octombrie, UE solicită Georgiei să adopte reforme democratice, cuprinzătoare și durabile, în conformitate cu principiile fundamentale ale integrării europene.

În acest context, UE reamintește că orice legislație care subminează drepturile și libertățile fundamentale ale cetățenilor georgieni și contravine valorilor și principiilor pe care se întemeiază UE trebuie abrogată.

 
 
Tags

Alte Noutati

LIVE: Confluențe Românești cu Radio România Internațional
Meteo Chișinău
1,63
Cer senin
Umiditate:96 %
Vint:4,63 m/s
Fri
4
Sat
3
Sun
1
Mon
1
Tue
0
Arhivă Radio Chișinău