Comisia Europeană declanșează proceduri de infringement împotriva a 19 țări

  • 23 Septembrie 2015 18:10
Comisia Europeană declanșează proceduri de infringement împotriva a 19 țări

Comisia Europeană a declanșat miercuri,23 septembrie, proceduri de infringement în cazul a 19 state membre, printre care și România, pentru nerespectarea dreptului de azil, informează un comunicat al executivului comunitar.

Decizia vine într-un context în care Europa încearcă să facă față celui mai mare val de imigranți și solicitanți de azil de după cel de-Al Doilea Război Mondial.

În total, Comisia Europeană a inițiat 40 de proceduri împotriva a 19 state care nu au informat Bruxellesul despre modul în care au transpus dreptul de azil european în legislațiile lor naționale, relatează AFP și DPA.

''Este timpul ca statele membre să facă ceea ce trebuie să facă', a precizat, într-un comunicat, vicepreședintele Comisiei, Frans Timmermans, înaintea unui summit extraordinar al liderilor europeni la Bruxelles privind criza imigranților.

'Sistemul nostru european comun de azil nu poate funcționa decât dacă toată lumea respectă regulile. Cele 40 de proceduri de infringement de astăzi au ca scop să asigure că statele membre implementează și aplică ceea ce au convenit să facă - și au convenit să facă rapid și pe deplin', a mai subliniat el.

'În Europa, toată lumea trebuie să respecte standardele adoptate în comun privind maniera de a-i primi pe solicitanții de azil', a precizat și comisarul european responsabil cu migrația, grecul Dimitris Avramopoulos. 'Aceste standarde trebuie să fie pe deplin implementate și respectate, odată cu respectarea permanentă a demnității și drepturilor solicitanților de azil', a adăugat el.

Singurele țări care au scăpat de acțiunea Comisiei sunt Croația, Danemarca, Finlanda, Irlanda, Marea Britanie, Olanda, Portugalia și Slovacia. Danemarca, Irlanda și Marea Britanie sunt exceptate de la aplicarea regulilor europene în acest domeniu. Nici Italia nu a fost atenționată de Bruxelles, dar a fost nevoită în trecut să ofere clarificări CE.

Comisia, care monitorizează respectarea tratatelor, a trimis scrisori de notificare oficială către Austria, Belgia, Bulgaria, Cehia, Cipru, Estonia, Franța, Germania, Grecia, Letonia, Lituania, Luxemburg, Malta, Polonia, România, Slovenia, Spania, Suedia și Ungaria.

Scrisoarea de notificare oficială este primul pas din procedura de infringement, iar statele au la dispoziție două luni pentru a notifica CE că au implementat legislația în cauză, în caz contrar riscând să ajungă în fața Curții de Justiție a UE, care poate dispune amenzi.

România a primit scrisori de notificare oficială privind necomunicarea transpunerii Directivei privind procedurile de azil și a Directivei privind condițiile de primire, ambele din 2013.

Singurele țări care au primit avize motivate, etapa a doua a procedurii de infringement, sunt Bulgaria și Spania, în legătură cu aplicarea unei alte directive din 2011.

Grecia, care alături de Italia și Ungaria se află la frontiera strategică a UE și este punct de intrare în Europa pentru imigranți, este în mod special arătată cu degetul, din cauza condițiilor materiale de primire, se mai arată în comunicatul Comisiei Europene.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Știri * Bună dimineața, România!
Meteo Chișinău
6,63
Cer senin
Umiditate:99 %
Vint:1,54 m/s
Sun
8
Mon
9
Tue
9
Wed
16
Thu
15
Arhivă Radio Chișinău