Comisia Europeană contrazice Rusia în cazul turbinei gazoductului Nord Stream: „Este doar o scuză"

  • 05 August 18:15
Comisia Europeană contrazice Rusia în cazul turbinei gazoductului Nord Stream: „Este doar o scuză

Comisia Europeană a dat asigurări că sancțiunile occidentale contra Rusiei, nu vor împiedica trimiterea la Moscova a turbinei Siemens Energy, necesară pentru creșterea capacității gazoductului Nord Stream, care duce gaz rusesc în Germania și care în prezent funcționează la capacitate redusă.

„Nu există nimic în sancțiuni care să interzică ajungerea în Rusia a turbinei Siemens. Orice altceva se va spune pe acest subiect este pur și simplu incorect”, a spus purtătorul de cuvânt al Comisiei Europene, Eric Mamer, la o conferință de presă.

Reacția Executivului comunitar vine după ce reprezentanți ai gigantului rus Gazprom au declarat săptămâna aceasta că sancțiunile occidentale fac imposibilă ajungerea turbinei la stația de comprimare Portovaya a gazoductului Nord Stream, care continuă să funcționeze la numai 20% din capacitate.

„Este doar o scuză”, a adăugat purtătorul de cuvânt al CE, care a reamintit că Bruxelles-ul a acuzat în mod repetat Rusia de faptul că „face șantaj cu gazele”.

Comisia susține că „sancțiunile nu afectează bunurile sau tehnologiile legate de industria sau transportul de gaze naturale în UE" și că "Nord Stream nu este supus niciunei sancțiuni”, a precizat purtătorul de cuvânt pentru Concurență, Arianna Podesta.

Executivul comunitar îl completează astfel pe cancelarul german, Olaf Scholz, care a vizitat săptămâna aceasta fabrica Siemens Energy din Muhlheim (vestul Germaniei), unde se află turbina, și a dat asigurări că aceasta "este pregătită pentru a fi transportată".

Gazprom a suspendat complet furnizările de gaze timp de zece zile, în iulie, argumentând că erau necesare lucrări de mentenanță și că lipsește o turbină.

Furnizările au fost reluate, însă la numai 20% din capacitatea gazoductului, iar Moscova insistă să argumenteze prin „probleme tehnic”, scrie EFE, transmite Agerpres.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Jurnal militar
Meteo Chișinău
21,24
Cer senin
Umiditate:83 %
Vint:3,09 m/s
Sun
26
Mon
27
Tue
28
Wed
28
Thu
27
Arhivă Radio Chișinău