Comisia Europeană: Cambodgia își pierde accesul scutit de taxe vamale pe piața UE

  • 12 August 2020 14:23
Comisia Europeană: Cambodgia își pierde accesul scutit de taxe vamale pe piața UE

Începând de miercuri, 12 august, o parte dintre produsele de export tipice ale Cambodgiei, cum ar fi produsele de îmbrăcăminte, de încălțăminte și articolele de călătorie, sunt supuse taxelor vamale ale UE, a anunțat Comisia Europeană.

Din acest moment se aplică decizia UE de a retrage parțial accesul Cambodgiei pe piața UE fără taxe vamale și fără contingente. Tratamentul preferențial de care beneficia Cambodgia în temeiul regimului "Totul în afară de arme" (EBA) - regimul comercial al UE pentru țările cel mai puțin dezvoltate - este în prezent suspendat temporar din cauza preocupărilor grave și sistematice legate de respectarea drepturilor omului în această țară. UE pune în aplicare această măsură, dar își menține deschiderea pentru a colabora cu Cambodgia în ceea ce privește reformele necesare.

Retragerea accesului preferențial pe piața UE vizează aproximativ 20% din exporturile Cambodgiei către Uniune. Cambodgia poate să exporte în continuare aceste produse în UE, dar ele vor face obiectul unor tarife generale aplicabile oricărui alt membru al Organizației Mondiale a Comerțului. Restul de 80% din exporturile Cambodgiei beneficiază în continuare de acces preferențial (fără taxe vamale, fără contingente) pe piața UE.

Împreună cu Serviciul European de Acțiune Externă (SEAE), Comisia va continua să își consolideze cooperarea cu Cambodgia. UE va continua să monitorizeze situația din țară, cu un accent deosebit pe restricțiile actuale în domeniul libertății de exprimare și al drepturilor civile și politice, precum și pe litigiile funciare și drepturile lucrătorilor în contextul reformelor în curs.

UE este conștientă de impactul semnificativ al pandemiei de coronavirus asupra economiei și a ocupării forței de muncă în Cambodgia și este pregătită să sprijine această țară în combaterea crizei provocate de coronavirus și în eforturile de redresare economică, precizează sursa citată. Totuși, aceasta nu înseamnă că nu se impune în continuare de urgență să se asigure respectarea drepturilor omului și a drepturilor lucrătorilor în Cambodgia.

Din februarie 2020, când a fost adoptată decizia UE privind retragerea parțială, Guvernul cambodgian ar fi putut în orice moment să ia măsurile necesare pentru a îndeplini condițiile care să permită Uniunii Europene să restabilească pe deplin accesul preferențial la piața UE în temeiul regimului EBA.

Sursa:Agerpres

Potrivit CE, autoritățile cambodgiene ar trebui să ia măsuri pentru a restabili libertățile politice în țară, pentru a recrea condițiile necesare unei opoziții credibile și democratice și pentru a iniția un proces de reconciliere națională printr-un dialog autentic și incluziv. Comisia și SEAE au prezentat în repetate rânduri autorităților cambodgiene acțiunile necesare, care se regăsesc și în regulamentul delegat al Comisiei.

Printre acțiuni se numără restabilirea drepturilor politice ale membrilor opoziției și abrogarea sau revizuirea unor legi, cum ar fi Legea privind partidele politice și Legea privind și organizațiile neguvernamentale. În cazul în care Guvernul din Cambodgia arată că au fost înregistrate progrese semnificative, în special în ceea ce privește drepturile civile și politice, Comisia își poate revizui decizia și poate reintroduce preferințele tarifare acordate în temeiul regimului "Totul în afară de arme", în conformitate cu dispozițiile sistemului generalizat de preferințe al UE.

Tags

Alte Noutati

LIVE
Meteo Chișinău
0
Ninsoare
Umiditate:86 %
Vint:5,66 m/s
Thu
-0
Fri
-2
Sat
-0
Sun
-0
Mon
-4

Curs oficial BNM 27 Ianuarie 2021

MDL RATĂ TREND
EUR 21.0973 -0.1269
USD 17.3833 -0.0736
RON 4.3276 -0.0264
UAH 0.6175 -0.0027
RUB 0.2312 -0.0007
Arhivă Radio Chișinău