Comisia Europeană a publicat primul raport anual privind situația statului de drept în Uniunea Europeană

  • 30 Septembrie 2020 14:14
Comisia Europeană a publicat primul raport anual privind situația statului de drept în Uniunea Europeană

Comisia Europeană a publicat primul raport anual privind situația statului de drept în Uniunea Europeană, scrie Agerpres.

 

Raportul, prezentat de vicepreședinta CE pentru valori și transparență Vera Jourova și comisarul european pentru justiție Didier Reynders, a fost realizat cu ajutorul contribuțiilor din partea fiecărui stat membru și abordează atât evoluțiile pozitive, cât și cele negative care s-au înregistrat în acest domeniu în întreaga UE.

Raportul constată existența unor standarde înalte în materie de respectare a statului de drept în multe state membre, dar apreciază că, la nivelul UE, persistă totuși provocări importante în această privință. De asemenea, documentul examinează evoluțiile pe care le-au antrenat măsurile de urgență luate de statele membre în contextul crizei provocate de pandemia de COVID-19.

Potrivit vicepreședintei CE Vera Jourova, raportul evaluează patru teme principale, extrem de importante pentru respectarea statului de drept - sistemele naționale de justiție, cadrele anticorupție, pluralismul și libertatea mass-media și alte aspecte instituționale legate de sistemele de control și echilibru.

Potrivit Verei Jourova, raportul anual al CE privind statul de drept are drept scop extinderea setului de instrumente ale UE, prin adăugarea unui nou instrument cu rol preventiv. În plus, raportul își propune să lanseze o dezbatere cu toate părțile interesate și să pună bazele unei culturi a supremației legii în întreaga UE.

La rândul său, comisarul european Didier Reynders a spus că raportul vizează protejarea statului de drept, dar și promovarea unei culturi a statului de drept în țările membre. ''Dacă statul de drept nu este respectat în țările membre, cum putem cere acest lucru țărilor candidate, de exemplu?'', a afirmat reprezentantul CE în conferința de presă.

El a subliniat că subiectul statului de drept privește întreaga Uniune Europeană, nu doar anumite țări membre.

În privința independenței sistemului judiciar, Reynders a remarcat că raportul constată că unele state membre fac eforturi pentru consolidarea acesteia, în timp ce în alte țări membre această independență este supusă unor provocări și riscuri semnificative. 

Sursa:Agerpres

Tags

Alte Noutati

LIVE: Muzică
Meteo Chișinău
11,63
Cer acoperit de nori
Umiditate:93 %
Vint:4,12 m/s
Sat
13
Sun
15
Mon
15
Tue
15
Wed
16
Arhivă Radio Chișinău