Instrumentul este disponibil pe Platforma UE pentru Competențe și Locuri de Muncă Digitale și pe Europass în toate cele 24 de limbi oficiale ale UE, precum și în islandeză, norvegiană, macedoneană, sârbă și turcă, potrivit sursei citate.
Bazat pe Cadrul de Competențe Digitale, acest test gratuit se referă la cunoștințe de bază în domeniul informației și al datelor, comunicare și colaborare, crearea de conținut digital, securitate și rezolvarea problemelor.
La finalizarea testului, respondentul va primi o evaluare a nivelului său de competențe care îl va ajuta să determine cum să se îmbunătățească și unde să găsească cea mai potrivită formare.
„Pentru ca Europa să reușească în tranziția digitală, trebuie să investim în competențe digitale pentru toți, astfel încât fiecare să aibă un nivel de alfabetizare digitală care să ne permită să folosim internetul și instrumentele tehnologice. Acest nou instrument online de autoevaluare pe care îl lansăm astăzi va fi disponibil gratuit și ne va ajuta să înțelegem cât de competenți suntem în domeniul digital, unde și cum ne putem îmbunătăți”, a declarat De mai mulți ani, Comisia promovează proiecte și strategii de îmbunătățire a nivelului de competențe digitale în întreaga Europă”, a declarat comisarul pentru piața internă, Thierry Breton.
Platforma Europeană pentru Competențe Digitale și Locuri de Muncă, susținută de programul Mecanismul European pentru Interconectare, oferă informații și resurse privind competențele digitale, precum și oportunități de formare și de finanțare.
Lansarea noului instrument online de autoevaluare a competențelor digitale vine ca urmare a Pactului privind Competențele, care invită organizațiile publice și private să își unească forțele și să ia măsuri concrete pentru a îmbunătăți competențele și a recalifica persoanele din Europa.
Acest instrument va sprijini, de asemenea, cea de-a doua prioritate identificată în Planul de Acțiune pentru Educație Digitală pentru 2021-2027, și anume consolidarea abilităților și competențelor digitale pentru transformarea digitală. În plus, ca parte a propunerii Digital Compass din cadrul Deceniului Digital pentru Europa, Comisia a stabilit obiectivul ca, până în 2030, cel puțin 80 % din toți adulții să aibă competențe digitale de bază și să existe 20 de milioane de specialiști TIC angajați în UE, cu o convergență între femei și bărbați.