Comisia Europeană a aprobat Planul Național de Redresare și Reziliență al României, în valoare de 29,2 miliarde de euro, pentru investiții și reforme

  • 27 Septembrie 2021 18:24
Comisia Europeană a aprobat Planul Național de Redresare și Reziliență al României, în valoare de 29,2 miliarde de euro, pentru investiții și reforme

Comisia Europeană a aprobat luni Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR) al României, care valorează 29,2 miliarde de euro, împărțiți în două părți aproape egale ce reprezintă granturi, respectiv împrumuturi. Executivul european a ținut cont de 11 criterii de evaluare. Din acești bani, 41% sunt alocați pentru investițiile și reformele privind mediul și tranziția „verde” iar 21% pentru digitalizarea României. Acești bani vor fi acordați în funcție de atingerea obiectivelor de pe parcursul celor cinci ani în care se aplică planul, scrie Digi24.ro.

Comisia Europeană a adoptat astăzi o evaluare pozitivă a Planului Național de Redresare și Reziliență (PNRR) al României, un pas important către plata a 14,2 miliarde de euro reprezentând granturi și 14,9 miliarde de euro – împrumuturi pentru România în cadrul Facilității de Redresare și Reziliență, care valorează în total 800 de miliarde de euro la nivelul UE, transmite sursa citată.

Proiectele finanțate trebuie finalizate până în 2026.

„Această finanțare va sprijini implementarea investițiilor cruciale și măsurilor de reformă subliniate în planul de redresare și reziliență al României. Va juca un rol crucial în permiterea României de a ieși mai puternică din pandemia de Covid-19”, arată un comunicat al Comisiei.

Din cei 29,2 miliarde de euro, 41% sunt alocați tranziției „verde” și combaterii schimbărilor climatice și 21% pentru digitalizarea României.

În evaluarea Planului, Comisia a ținut cont de 11 criterii condiționate de următoarele:

  • - măsurile au un impact pe termen lung;
  • - măsurile adresează provocările identificate în recomandările specifice de țară sau un set semnificativ dintre acestea;
  • - pragurile și obiectivele care permit monitorizarea reformelor și investițiilor în mod clar și realist;
  • - planurile ating 37% din obiectivul climatic și 20% din obiectivul digitalizării;
  • - planurile respectă principiul „să nu faci un rău semnificativ”;
  • - planurile acordă un mecanism de control și audit adecvat și stabilesc cât de plauzibile sunt costurile.

Consiliul UE va avea la dispoziție, procedural, patru săptămâni pentru adoptarea propunerii Comisiei.

Aprobarea acordată de Consiliu va permite rambursarea a 3,6 miliarde de euro României ca prefinanțare. Aceasta reprezintă 13% din suma total alocată României.

Comisia Europeană va continua să autorizeze rambursarea fondurilor bazându-se pe îndeplinirea satisfăcătoare a pragurilor și obiectivelor subliniate în planul de redresare și reziliență, ceea ce ar trebui să reflecte progresele în implementarea investițiilor și reformelor.

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Dor de izvor cu Maria Mocanu
Meteo Chișinău
22,24
Câțiva nori
Umiditate:53 %
Vint:2,57 m/s
Fri
10
Sat
12
Sun
14
Mon
14
Tue
14
Arhivă Radio Chișinău