Comisia Electorală Centrală a declarat că scrutinul prezidențial este valabil
-
04 Noiembrie 13:16
Comisia Electorală Centrală a prezentat rezultatele preliminare privind totalizarea turului II al alegerilor prezidențiale, desfășurate ieri, 3 noiembrie. Potrivit acestora, actuala președintă Maia Sandu a câștigat un nou mandat în fruntea statului. Ea a acumulat 55,41% din sufragii, după numărarea a 99,86% din procesele-verbale, iar Alexandr Stoianoglo a acumulat 44,59% din voturi. La alegeri au participat 1.699.943 de alegători sau 54,34% dintre alegătorii incluși în listele electorale, iar scrutinul a fost declarat valabil, transmite Radio Chișinău.
Rezultatele finale ale alegerilor prezidențiale vor fi anunțate după procesarea voturilor prin corespondență și validarea proceselor-verbale de către consiliile electorale de circumscripție, a spus președinta CEC, Angelica Caraman.
„Potrivit datelor preliminare, rezultatele obținute de candidații participanți în cursa electorală pentru funcția de președinte al Republicii Moldova sunt următoarele: pentru doamna Maia Sandu au votat peste 930 de mii de alegători sau 55,41%, iar domnul Alexandr Stoianoglo a acumulat peste 748 de mii de voturi, ceea ce reprezintă 44,59 la sută”, a spus Angela Caraman.
CEC a confirmat validitatea scrutinului, prezența la vot fiind de peste 54 la sută din alegătorii incluși în listele electorale, depășind pragul minim de 20% necesar pentru validarea turului doi.
Un număr record de persoane a votat la cele 231 de secții de votare deschise în străinătate, acolo unde 328.855 de alegători și-au exercitat dreptul de vot, marcând cel mai mare număr de votanți de la organizarea alegerilor peste hotare, a subliniat președinta CEC, Angela Caraman. Cele mai active secții de votare din străinătate au fost cele din Rusia, Italia, România și Franța. La ora 06:00, s-au închis ultimele secții de votare din Sacramento, Seattle și Las Vegas din SUA, precum și din Vancouver, Canada.
Femeile au fost cele mai active în rândul votanților. De asemenea, cei mai activi, după categoria de vârstă, au fost alegătorii cu vârsta cuprinsă între 36 și 45 de ani, cu rata de participare de 20 la sută, urmați de cei cu vârsta cuprinsă între 56 și 65 de ani - cu peste 18 la sută din votanți.
Inspectoratul General al Poliției a informat Comisia Electorală Centrală despre 225 de incidente, printre cele mai des întâlnite au fost fotografierea buletinelor de vot, agitația electorală interzisă și coruperea alegătorilor, a precizat Angelica Caraman.
„76 de cazuri țin de fotografiere a buletinelor de vot. Au fost întocmite 31 de procese verbale pe aceste fapte. 30 de cazuri țin de agitația electorală interzisă, 26 de situații de bănuială de corupere a alegătorilor, 24 de cazuri de transportare organizată a alegătorilor, 9 cazuri de încălcare a dreptului la vot, 8 cazuri de deteriorare a buletinelor de vot, 7 cazuri de afișaj electoral neautorizat și peste alte 40 de cazuri de încălcări ale procesului electoral”, a precizat Angela Caraman.
Comisia Electorală Centrală va prezenta rezultatele finale ale scrutinului, Curții Constituționale, în termen de 5 zile.