Comisia economie, buget și finanțe a aprobat raportul la un proiect care va aduce mai multă transparență în publicitatea creditelor

  • 18 Mai 13:54
Comisia economie, buget și finanțe a aprobat raportul la un proiect care va aduce mai multă transparență în publicitatea creditelor

Comisia economie, buget și finanțe a aprobat, în ședința de astăzi, raportul la un proiect de lege care vine să reglementeze condițiile privind publicitatea creditelor.

Inițiativa legislativă aparține unui grup de deputați și urmărește o informare corectă și o transparență mai mare în publicitatea creditelor, pentru a evita debusolarea consumatorului în procesul de selectare a ofertelor.

”Fiind ademeniți de publicitatea deseori netransparentă a creditelor, cetățenii ajung la limita sărăciei și își pierd bunurile, riscând să rămână pe drumuri din cauza unor credite de câteva mii de lei. Acest lucru se datorează gradului scăzut de cunoștințe a populației în domeniul financiar-bancar, dar și influenței considerabile a publicității netransparente a creditelor”, argumentează autorii.

Printre prevederile proiectului se regăsește obligativitatea de a afișa  dobânda anuala efectivă, mărimea literelor și cifrelor fiind cel puțin de trei ori mai mare decât mărimea literelor restului textului.

Suplimentar, se propune interzicerea dobânzii flotante pentru creditul valoarea căruia este mai mic de trei salarii medii lunare pe economie.

În cazul diminuării ratei medii a dobânzilor aferente soldurilor creditelor de la un an până la doi ani pe sectorul bancar calculat de către BNM, banca creditor va fi obligată să notifice debitorul contractant prin intermediul mijloacelor electronice despre această diminuare în termen de maxim cinci zile lucrătoare de la publicarea acestor date.

Proiectul de modificare a Legii privind contractele de credit pentru consumatori, Legii cu privire la Banca Națională a Moldovei, Codului civil va fi prezentat pentru dezbateri în plenul Parlamentului.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Piese pe alese
Meteo Chișinău
30,52
Cer senin
Umiditate:73 %
Vint:3,13 m/s
Sun
25
Mon
26
Tue
29
Wed
28
Thu
23
Arhivă Radio Chișinău