Comisia de la Veneția recomandă ca procurorul general să revină în Componența Consiliului Superior al Procurorilor. Reacția Ministrului Justiției, Sergiu Litvinenco

  • 14 Decembrie 2021 13:48
Comisia de la Veneția recomandă ca procurorul general să revină în Componența Consiliului Superior al Procurorilor. Reacția Ministrului Justiției, Sergiu Litvinenco

Comisia de la Veneția a publicat opinia cu privire la modificările operate la Legea Procuraturii, votate în această vară în contextul reformei justiției inițiată de guvernare. Comisia recomandă ca procurorul general să revină în Componența Consiliului Superior al Procurorilor, iar procedura de evaluare a performanței procurorului general să fie descrisă mai clar, transmite Radio Chișinău.

În avizul său, Comisia de la Veneția observă că amendamentele votate în această vară la legislația privind Procuratura au fost operate în grabă, într-o perioadă foarte scurtă. În opinia Comisiei, ar fi fost de preferat un proces mai temeinic și mai transparent, având în vedere importanța reformei pentru buna funcționare a instituției.  

Comisia de la Veneția a mai notat că în ultimii ani componența Consiliului Superior al Procurorilor a fost modificată de două ori, ceea ce poate lăsa impresia că fiecare majoritate parlamentară încearcă să schimbe raportul de forțe în CSP în favoarea sa. Modificările legislative nu ar trebui să urmărească înlocuirea anumitor deținători de funcții sub pretextul unei reforme instituționale, recomandă Comisia de la Veneția. O altă recomandare este reincluderea procurorului general în componența Consiliului Superior al Procurorilor ca membru din oficiu. Totodată, Comisia susține că membrii CSP aleși în mod legal trebuie să-și încheie mandatul; CSP ar trebui să aibă puterea de decizie în cazul suspendării procurorului general în legătură cu un dosar penal împotriva lui, iar dacă acesta este suspendat, unul din adjuncți să fie numit interimar.

Comisia de la Veneția recomandă revizuirea procedurii de evaluare a performanței Procurorului General, astfel încât să descrie clar natura și indicatorii de performanță, iar comisia de evaluare a procurorului nu ar trebui să funcționeze fără membri din rândul procurorilor.

Ministrul Justiției, Sergiu Litvinenco, a declarat că recomandările vor fi examinate cu cea mai mare atenție și luate în calcul pentru deciziile care urmează. Totodată, el subliniază în acest context că în Republica Moldova există unele particularități specifice, care nu pot fi comparate cu alte țări - în special, capturarea instituțiilor statului de către grupuri oligarhice și utilizarea justiției în scopuri private. El a precizat că împreună cu partenerii interni și externi va întreprinde măsuri de ajustare a legislației cu scopul de a o pune în acord cu toate recomandările Comisiei de la Veneția. Concomitent cu acest proces, reforma justiției de care au urgent nevoie atât oamenii, cât și statul Republica Moldova, va continua, a subliniat ministrul Justiției.

Amintim că modificările la Legea cu privire la Procuratură au fost aprobate de Parlament în august 2021. Legislația prevede demiterea procurorului general dacă activitatea sa este considerată nesatisfăcătoare de Comisia de evaluare. Reforma justiției și curățarea instituțiilor de stat a fost principala promisiune electorală a partidului de la guvernare PAS.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Știri* Bună dimineața, România!
Meteo Chișinău
6,63
Cer senin
Umiditate:98 %
Vint:1,54 m/s
Sun
8
Mon
9
Tue
9
Wed
16
Thu
15
Arhivă Radio Chișinău