Comisia de la Veneția a publicat opinia privind proiectul de modificare a Constituției R. Moldova
-
23 Martie 2020 16:10
Comisia de la Veneția și-a făcut publică opinia privind proiectul de modificare a Constituției Republicii Moldova. Comisia salută anularea perioadei de probă de cinci ani pentru judecători, desemnarea lor de către președinte cu dreptul la un singur vot de veto și instituirea unei imunități funcționale, dar vine și cu o serie de recomandări.
Eliminarea perioadei de probă va asigura independența judecătorilor. Comisia a dat exemplul Austriei, unde candidații la funcția de judecători asistă la procesele de judecată însă nu pot lua decizii.
Limitarea dreptului președintelui Rep. Moldova de a refuza candidaturile desemnate de Consiliul Superior al Magistraturii este salutabilă, însă Comisia de la Veneția recomandă ca să fie specificat dacă șeful statului poate refuza o singură dată fiecare candidat în parte sau întreaga listă propusă.
Judecătorii vor beneficia doar de imunitate funcțională. Astfel, actele de corupție, trafic de influență și alte crime nu vor fi considerate acțiuni comise de magistrați în exercitarea atribuțiilor legale.
Comisia mai recomandă ca numărul exact al judecătorilor CSM să fie stabilit în Constituție, ca selectarea membrilor din rândul profesorilor să fie confirmată prin votul unei majorități calificate și să se ia în considerare candidaturi din afara lumii academice.
Autoritățile ar mai trebui să prevadă în lege că suspendarea poate interveni din cauza actelor de corupție și să includă în Constituție principiul inamovibilității membrilor CSM.
Potrivit proiectului de modificare a Constituției, din componența CSM vor fi excluși membrii din oficiu: ministrul justiției, procurorul general și președintele Curții Supreme de Justiție. Membrii CSM vor avea un singur mandat cu durata de șase ani, iar șeful statului va desemna toți judecătorii, inclusiv pe cei de la CSJ.