Comisarul Gentiloni crede că plafonarea prețurilor la energie va duce la diminuarea inflației în 2023

  • 04 Septembrie 11:04
Comisarul Gentiloni crede că plafonarea prețurilor la energie va duce la diminuarea inflației în 2023

Inflația în Europa ar trebui să se modereze în 2023 dacă măsurile luate pentru a plafona prețurile la petrolul și gazele naturale rusești se vor dovedi eficiente, a declarat sâmbătă comisarul european pentru economie, Paolo Gentiloni, transmite Bloomberg.

Prezent la forumul Ambrosetti, organizat la Cernobbio, Italia, Paolo Gentiloni s-a declarat încrezător că inițiativele adoptate în paralel de G7 (principalele țări industrializate) și Comisia Europeană vor reduce, treptat, inflația.

Potrivit comisarului european, explozia prețurilor la energie a avut o contribuție de aproximativ 40% la recentele creșteri ale prețurilor de consum din Europa, mai mult decât în cazul SUA.

"Desigur, nu spun că va reveni la nivelul la care era în urmă cu doi ani, dar va atinge un punct maxim și după aceea va începe să scadă, posibil în anul următor", a spus Paolo Gentiloni, într-un interviu pentru Bloomberg TV.

Analiza lui Gentiloni este similară cu cea rezultată în urma unui sondaj efectuat de Banca Centrală Europeană în rândul profesioniștilor care realizează prognoze și conform căreia inflația în zona euro va scădea puternic în 2023 și va continua să scadă în 2024.

Vineri, Miniștrii de Finanțe din G7 (principalele țări industrializate din lume) au căzut de acord asupra unui plan care vizează implementarea unui plafon global de preț pentru produsele petroliere și țițeiul provenit din Rusia, plafon care ar urma să intre în vigoare din luna decembrie. Separat, Uniunea Europeană analizează mai mult opțiuni pentru impunerea unei limite de preț la energie.

Comisarul Gentiloni, care în perioada 2016-2018 a fost prim-ministrul Italiei, a mai spus că Europa ar putea face mai mult pentru a reduce criza energetică prin concentrarea pe achizițiile comune, o măsură pe care a descris-o ca fiind un "pas înainte crucial". Cu toate acestea, Gentiloni a recunoscut că o strategie comună pentru achizițiile de energie "nu este un lucru ușor pentru că petrolul și gazele nu sunt precum vaccinurile. Ai contracte pe termen lung în derulare în diferite state membre, este vorba de diferite mari companii".

Începând de vineri și până duminică, la Cernobbio, pe malul Lacului Como din nordul Italiei, are loc Forumul Ambrosetti, o conferință organizată în mod tradițional la sfârșitul verii și care aduce laolaltă elita politică, economică și financiară pentru a discuta provocările globale.

Tags

Alte Noutati

LIVE
Meteo Chișinău
3,85
Cer acoperit de nori
Umiditate:85 %
Vint:3,09 m/s
Tue
4
Wed
2
Thu
2
Fri
1
Sat
2
Arhivă Radio Chișinău