Comisarul European Johannes Hahn în PMAN: Faceți un lucru generos și curajos în susținerea Ucrainei și Europei în aceste vremuri dificile  

  • 09 Mai 15:52
Comisarul European Johannes Hahn în PMAN: Faceți un lucru generos și curajos în susținerea Ucrainei și Europei în aceste vremuri dificile

 

Ziua Europei este ziua în care îi onorăm pe toți cei care prețuiesc și apără Uniunea Europeană, pacea, stabilitatea și prosperitatea pe continentul nostru, a declarat comisarul european pentru buget și administrație Johannes Hahn în discursul rostit în Piața Marii Adunări Naționale din Chișinău, relatează Radio Chișinău.

Mulțumesc pentru oportunitatea de a sărbători Ziua Europei împreună cu dvs. Ziua Europei este ziua în care îi onorăm pe toți cei care prețuiesc și apără Uniunea Europeană, pacea, stabilitatea și prosperitatea pe continentul nostru este prin urmare o sărbătoare și pentru cetățenii Rep. Moldova. Suntem foarte conștienți că Rusia a exportat războiul la ușa noastră, în această zi în care îi comemorăm pe cei care și-au dat viața pentru pace în Europa în cel de-al Doilea Război Mondial”, a spus comisarul european.

Johannes Hahn a lăudat Rep. Moldova pentru susținerea oferită Ucrainei în aceste vremuri.

Orășelul European de aici și prezența multor parlamentari și oameni de rând este un semn de un efort conjugat de solidaritate în, dar și pentru Rep. Moldova.

Ne-am dat seamă că faceți un lucru extrem de generos și curajos în susținerea Ucrainei și Europei în aceste vremuri dificile. Și noi suntem aici să vă întoarcem acest ajutor. Rep. Moldova i s-a oferit în unanimitate perspectiva de aderare la Uniunea Europeană și este o țară candidată la aderare”.

Oficialul s-a referit și la susținerea Bruxelles-ului pentru deschiderea negocierilor de aderare cu Rep. Moldova.

Acum lucrăm împreună pentru a deschide negocierile de aderare. Bineînțeles că va fi un drum lung și poate dificil, așa cum celebrăm zilele acestea 20 de ani de când 10 state au devenit membre ale Uniunii Europene, este foarte vizibil că această cale se merită a fi urmată de generația voastră dar și pentru multe altele care vor veni.

Susținerea noastră nu este doar despre drumul lung către statutul de membru al Uniuni Europene, este și despre ceea ce facem în prezent”.

Uniunea Europeană este de departe cel mai mare susținător extern al cetățenilor Rep. Moldova, financiar și nu doar, a mai spus Johannes Hahn. El și-a exprimat speranța că Rep. Moldova va adera într-un viitor previzibil la familia europeană:

Din octombrie 2021, mai mult de 1,2 miliarde de euro au fost puși la dispoziția Rep. Moldova și alte peste 900 de milioane de euro au fost mobilizați de investițiile noastre în economie. 80 la sută din gospodăriile din Rep. Moldova au primit compensații pentru facturile la energie prin intermediul mecanismului de susținere al Uniunii Europene.

Sunt convins că sub conducerea dumneavoastră, a președintei Maia Sandu, Rep. Moldova va rămâne un partener puternic și de încredere cum sunteți astăzi, dar cel mai important, veți deveni parte integrantă a UE.

Vă vom ajuta să vă alăturați celui mai de succes și prosper proiect de pace din lume, ca Moldova să facă parte din Uniunea Europeană”.

 

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Ora de muzică cu Victor Buruiană
Meteo Chișinău
21,24
Cer senin
Umiditate:40 %
Vint:4,12 m/s
Tue
18
Wed
18
Thu
19
Fri
20
Sat
19
Arhivă Radio Chișinău