Comisarul european Adina Vălean susține că Republica Moldova și Ucraina sunt destul de avansate în parcursul european: „Totul depinde de aceste state”

  • 20 Iunie 2022 10:04
Comisarul european Adina Vălean susține că Republica Moldova și Ucraina sunt destul de avansate în parcursul european: „Totul depinde de aceste state”

Comisarul european pentru Transporturi, Adina Vălean, a declarat că Republica Moldova și Ucraina sunt destul de avansate în parcursul european și că „totul depinde de aceste state”, progresul pe calea reformelor fiind analizate în fiecare an.

Potrivit oficialului european, după ce Bruxelles-ul și-a dat avizul pentru ca Ucraina și Republica Moldova să devină candidate la aderare, Comisia Europeană va face anual un raport de progres către Consiliul European în care va prezenta și va analiza progresul pe calea reformelor pe care îl fac aceste țări.

„Procesul nu este unul ireversibil - dacă lucrurile merg rău, pot lua o întorsătură contrară, în sensul în care o țară își poate pierde acest statut de țară candidată. Totul depinde de aceste țări - cât de repede vor reuși să parcurgă lista de reforme și de obligații, care sunt foarte obiective”, spune comisarul european pentru transporturi Adina Vălean, care a adăugat că această calitate de țară candidată nu implică un sprijin financiar  din partea Uniunii Europene altul decât cel pe care îl comunitatea europeană  îl dă oricum prin  politica de vecinătate.

„„Ca să vă dau un exemplu din domeniul meu, al transporturilor - , am discutat la începutul anului cu Banca Mondială o  finanțare de 1 miliard de euro pentru prioritățile de infrastructură ale  Republicii Moldovei. În această perioadă, statele sunt ajutate prin diverse  instrumente financiare ale UE care nu au o legătură directă cu cele de  aderare, dar dobândirea acestui statut de țară candidată sporește  încrederea investitorilor și ridică ratingul acestor state, deci una  peste alta are un efect pozitiv. Sigur, în timp, odată cu demararea  discuțiilor, negocierilor de preaderare, lucrurile intră într-un alt tip  de proces al UE, care presupune și alte implicații de natură bugetară  ale UE”, a spus Adina Vălean.

Interviul integral al Adinei Vălean îl puteți urmări pe stirileprotv.ro.

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Dor de izvor cu Maria Mocanu
Meteo Chișinău
28,29
Cer senin
Umiditate:28 %
Vint:4,12 m/s
Wed
16
Thu
8
Fri
8
Sat
9
Sun
5
Arhivă Radio Chișinău