Comisar european: UE vrea un acord cu SUA pentru suspendarea taxelor vamale timp de șase luni. Miza: miliarde de dolari

  • 11 Aprilie 2021 10:26
Comisar european: UE vrea un acord cu SUA pentru suspendarea taxelor vamale timp de șase luni. Miza: miliarde de dolari

Uniunea Europeană a sugerat ca blocul comunitar și Statele Unite să suspende timp de șase luni taxele vamale impuse la importuri de miliarde de dolari, a declarat Valdis Dombrovskis, vicepreședinte executiv responsabil cu comerțul, într-un interviu acordat publicației germane Der Spiegel, citat de Reuters.

Declarația oficialului UE vine după ce în martie Uniunea Europeană și SUA au convenit să suspende timp de patru luni taxele vamale în valoare de miliarde de dolari pe care le-au impus fiecare pentru produsele celeilalte părți, relaxând o dispută care durează de 16 ani cu privire la subvențiile acordate de SUA și UE pentru industria lor aeronautică, relatează Agerpres.

„Am propus suspendarea tuturor taxelor vamale reciproce timp de șase luni, în scopul de a ajunge la o soluție negociată", a declarat Dombrovskis.

„Asta ar crea timpul necesar pentru industriile și angajații de pe ambele maluri ale Atlanticului”, a adăugat el.

De aproximativ 16 ani, Organizația Mondială a Comerțului este arbitrul unei dispute între Boeing și Airbus, cu privire la subvențiile acordate de SUA și Uniunea Europeană pentru industria lor aeronautică. În două decizii ale sale OMC a hotărât că împrumuturile acordate de guvernele europene constructorului aeronautic Airbus au fost subvenționate în mod incorect printr-un nivel redus al dobânzilor, iar separat OMC a decis că Boeing a beneficiat de un sprijin incorect din partea autorităților americane de pe urma reducerilor de taxe.

În 2019, OMC a autorizat SUA să aplice taxe vamale suplimentare în valoare de 7,5 miliarde de dolari pentru importurile provenind din UE. De asemenea, în luna octombrie a anului trecut OMC a autorizat, în mod oficial, Uniunea Europeană să impună tarife vamale suplimentare, în valoare de patru miliarde de dolari, pentru produse americane.

Această dispută transatlantică a afectat o gamă largă de produse industriale, agricole și de larg consum.

De asemenea, Dombrovskis a anunțat că Uniunea Europeană va monitoriza cu atenție legislația „Buy American” promovată de președintele american Joe Biden care prevede ca contractele publice din Statele Unite să fie atribuite exclusiv firmelor americane.

„Obiectivul nostru este să milităm pentru piețe de achiziții publice la nivel mondial cât mai libere posibil”, a declarat oficialul UE pentru Der Spiegel.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Colecția de Jazz cu Daniela Nicolae
Meteo Chișinău
6,07
Cer senin
Umiditate:99 %
Vint:1,03 m/s
Sun
15
Mon
15
Tue
15
Wed
16
Thu
17
Arhivă Radio Chișinău