Comerț electronic: Au intrat în vigoare normele privind obligația instituirii locurilor de preschimbare a mărfii
-
02 Mai 2023 11:44
Inspectoratul de Stat pentru Supravegherea Produselor Nealimentare și Protecția Consumatorilor a anunțat că din 5 aprilie au intrat în vigoare noi norme privind protecția consumatorilor. Acestea stabilesc obligativitatea instituirii locurilor de preschimbare a mărfii de către unitățile comerciale care desfășoară activitate de comerț prin intermediul mijloacelor electronice, mijloacelor de comunicație la distanță, contractelor încheiate la distanță (comerț electronic), precum și orice alte forme de comerț neinterzise de lege ce presupun activitatea unităților comerciale fără a utiliza suprafață comercială. Noile norme stabilesc și sancțiuni pentru lipsa locului de preschimbare a mărfii.
Astfel, din 5 aprilie, a intrat în vigoarea completarea Legii nr.105/2003 privind protecția consumatorilor, cu art. 201 Locurile de preschimbare a mărfii, cu următorul conținut:
(1) Unitățile comerciale care desfășoară activitate de comerț prin intermediul mijloacelor electronice, mijloacelor de comunicație la distanță, contractelor încheiate la distanță (comerț electronic), precum și orice alte forme de comerț neinterzise de lege ce presupun activitatea unităților comerciale fără a utiliza suprafață comercială sunt obligate să instituie locuri de preschimbare a mărfii în vederea asigurării executării obligațiilor prevăzute la art. 9 lit. g) și j) și la art. 10 lit. h) și h1), asigurării respectării drepturilor consumatorilor prevăzute la art. 12 alin.(4), art.185 alin.(1), art.19 alin.(1), art.20 alin. (1) și asigurării altor drepturi conexe.
(2) Locul de preschimbare a mărfii trebuie să fie amplasat în localitatea indicată în notificarea activității de comerț a unității comerciale, în conformitate cu prevederile art. 14 alin.(12) și (13) din Legea nr.231/2010 cu privire la comerțul interior. Locurile de preschimbare a mărfii sunt amplasate în corespundere cu prevederile art. 21 alin. (7) din Legea nr. 231/2010 cu privire la comerțul interior. Locuri suplimentare de preschimbare a mărfii pot fi instituite și în alte localități, la discreția comerciantului.
(3) Locurile de preschimbare a mărfii nu sunt considerate unități comerciale în sensul Legii nr. 231/2010 cu privire la comerțul interior.
(4) Unitățile comerciale menționate la alin. (1) publică, pe paginile web ale acestora sau pe platformele electronice pe care își desfășoară activitatea, ori, în lipsa acestora, aduc la cunoștința consumatorului, prin mijloacele electronice de comunicație sau prin intermediul actelor care însoțesc vânzarea produsului sau al altui purtător pe suport de hârtie, informația privind adresa locului de preschimbare a mărfii, numerele de telefoane și adresele de poștă electronică la care consumatorul este consultat privind procedura de preschimbare a mărfii aplicată în unitatea comercială respectivă.
În urma acestor completări ale Legii nr.105/2003 privind protecția consumatorilor, a fost completat cu pct.19) și art.273 din Codul Contravențional, cu următorul cuprins:
19) lipsa locului de preschimbare a mărfii prevăzut la art. 201 din Legea nr.105/2003 privind protecția consumatorilor, lipsa informației cu privire la locul de preschimbare a mărfii, informarea necorespunzătoare privind locul de preschimbare a mărfii, privind numerele de telefoane și adresele de poștă electgronică(e-mail) la care poate fi obținută consultarea cu privire la procedura de preschimbare a mărfii aplicată în unitatea comercială respectivă.
Se sancționează cu amendă de la 50 la 100 unități convenționale (de la 2.500 la 5.000 de lei) aplicată persoanei fizice, cu amendă de la 200 la 400 de unități convenționale (de la 10.000 la 20.000 de lei) aplicată persoanei juridice.