Comercializarea pe piața UE a produselor animaliere ar putea spori exportul cu minimum 15%

  • 13 Septembrie 2018 16:15
Comercializarea pe piața UE a produselor animaliere ar putea spori exportul cu minimum 15%

„Comercializarea pe piața europeană a cărnii, ouălor și produselor animaliere va asigura o creștere de minimum 15% la export. De fapt, cifra ar putea fi mult mai mare și asta înseamnă o creștere economică pozitivă pentru țară”, susține ministrul economiei și infrastructurii, Chiril Gaburici.

n cadrul unei întruniri cu producătorii din sectorul avicol, ministrul a declarat că se bucură să vadă astăzi și agenți economici implicați în procesul de obținere a dreptului de export pentru carne de pasăre și ouă pe piața Uniunii Europene, menționând că anul trecut aveam peste 65% din exporturi orientate spre UE, transmite IPN.

La întrunire s-a discutat progresul implementării Foii de parcurs pentru obținerea de către Republica Moldova a dreptului de a exporta în Uniunea Europeană carne și ouă de pasăre categoria B.

Potrivit ministrului, Republica Moldova poate produce și exporta de două ori mai multă carne de pasăre decât în prezent. „Odată cu obținerea acestui drept, sectorul avicol din Republica Moldova se va dezvolta considerabil. Este un proces mai dificil, dar nu imposibil. Ne dorim ca anul viitor să avem acces la piața UE și să vedem pe rafturile din magazinele de acolo mai multe produse autohtone”, a declarat Chiril Gaburici, citat într-un comunicat de presă al MEI.

Părțile au mai discutat și aspecte ce țin de modernizarea legislației UE pe compartimentul sanitar-veterinar și siguranța alimentelor în domeniul avicol, cerințele UE și nivelul de pregătire a întreprinderilor pentru dobândirea dreptului de a exporta aceste produse în țările Uniunii Europene.

Republica Moldova ar putea obține dreptul de a exporta carne și ouă în UE, după desfășurarea unei misiuni de audit din partea Uniunii Europene. În acest sens, experții din Lituania au prezentat astăzi procedura de organizare a auditului de țară pentru obținerea acestui drept.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Obiectiv, România!
Meteo Chișinău
17,18
Cer acoperit de nori
Umiditate:55 %
Vint:3,6 m/s
Wed
15
Thu
16
Fri
12
Sat
14
Sun
15
Arhivă Radio Chișinău