”Combaterea corupției nu se poate face decât printr-o voință a sistemului judiciar”

  • 07 Decembrie 2015 13:44
”Combaterea corupției nu se poate face decât printr-o voință a sistemului judiciar”

Măsurile anticorupție ce ar trebui adoptate în Republica Moldova pentru a combate în mod eficient acest fenomen au fost discutate în cadrul unei conferințe organizată la Chișinău de Institutul pentru Politici și Reforme Europene.

Depolitizarea instituțiilor de drept și voința sistemului judiciar, a clasei politice și a societății civile de a realiza reforme reale în acest domeniu se numără printre recomandărilor experților naționali și internaționali.

În cazul în care clasa politică se opune reformelor anticorupție, presiunea ar trebui să vină din societate, dar și din partea sistemului judiciar care trebuie să se opună influenței politice, a declarat procurorul șef-adjunct al Direcției Naționale Anticorupție de la București, Nistor Călin.

”În România procuratura nu-i controlată de nimeni și așa trebuie să fie și în Republica Moldova. Influența politicului în România e nulă, practic, în actul de justiție. Combaterea corupției nu se poate face decât printr-o voință a sistemului judiciar, în primul rând, a societății civile și a sistemului politic”, a declarat Nistor Călin.

Importanța voinței politice în reformarea sistemului anticorupție și sancționarea reală a actelor de corupție a fost subliniată și de către fostul Procuror General și fost ministru al Justiției din Georgia în perioada când Mihail Saakashvilli era președinte, Eka Tkeshelashvili, care în prezent este președinte al institutului pentru Studii Strategice de la Tbilisi.

”Ce a fost diferit în Georgia este faptul că am avut angajamentul total al clasei politice pentru reforme radicale. În țări ca ale noastre numai reformele radicale pot avea succes. Aici reforma cred că trebuie să se concentreze pe procuratură, pentru ca oamenii să aibă încredere că actele de corupție sunt sancționate” a declarat Eka Tkeshelashvili.

Dacă reformele nu au loc, este de vină clasa politică, este de părere și directorul Institutului pentru Politici și Reforme Europene de la Chișinău, Hans Martin Sieg.

”Corupția poate fi combătută, așa cum s-a întâmplat și în alte țări în aceeași situație. Dar depinde de voința politică. Dacă nu se luptă efectiv cu actele de corupție, înseamnă că nu există dorință din partea celor ce conduc țara” a declarat Hans Martin Sieg.

Și ambasadorul Uniunii Europene la Chișinău, Pirkka Tapiola, a criticat în mod direct clasa politică din Republica Moldova pentru nivelul înalt de corupție.

”Întrebarea este pe cât de răspândită este corupția care blochează în totalitate o țară? Când vorbim despre Republica Moldova, avem imaginea unei corupții endemice a clasei politice, care domină interesele politicienilor” a declarat Pirkka Tapiola.

Pirkka Tapiola a mai remarcat faptul că lipsa unei coeziuni în societate, care este polarizată și nu se regăsește în jurul unei idei naționale, este de asemenea un factor ce contribuie la un nivel înalt de corupție.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Confluențe Românești cu Radio România Internațional
Meteo Chișinău
23,29
Câțiva nori
Umiditate:44 %
Vint:6,17 m/s
Fri
10
Sat
12
Sun
14
Mon
14
Tue
14
Arhivă Radio Chișinău