Comandantul forțelor terestre ucrainene se așteaptă ca războiul cu Rusia să intre ”într-o fază critică” în următoarele două luni. Apărarea Kievului, prioritatea zero

  • 11 Mai 12:00
Comandantul forțelor terestre ucrainene se așteaptă ca războiul cu Rusia să intre ”într-o fază critică” în următoarele două luni. Apărarea Kievului, prioritatea zero

Comandantul forțelor terestre ucrainene a declarat, într-un interviu publicat vineri de The Economist, că se așteaptă ca războiul împotriva Rusiei, care durează de 26 de luni, să intre într-o fază critică în următoarele două luni, pe măsură ce Moscova încearcă să exploateze întârzierile în furnizarea de arme occidentale pentru Kiev, relatează Reuters, citată de News.ro.

„Rusia știe că, dacă vom primi suficiente arme într-o lună sau două, situația s-ar putea întoarce împotriva lor”, a declarat generalul Oleskandr Pavliuk pentru revista The Economist, scrie G4Media.

Livrările de arme americane au încetinit luni de zile, în timp ce un pachet de ajutor propus de președintele Joe Biden a fost blocat de disputele din Congres. Măsura a fost adoptată la sfârșitul lunii trecute.

Președintele Volodimir Zelenski a declarat vineri că Ucraina are în continuare nevoie de livrări de arme-chie care să sosească „la timp”.

Interviul lui Pavliuk, menționează Reuters, a precedat atacul rusesc de vineri, cu blindate, în zone din nord-estul regiunii Harkov. The Economist scrie că Pavliuk credea că Moscova va rămâne concentrată pe avansul său lent prin regiunile Luhansk și Donețk din est.Rusia, a declarat Pavliuk revistei, „testează stabilitatea liniilor noastre înainte de a alege cea mai potrivită direcție”.

Ucraina are nevoie de mai multă apărare aeriană, a mai spus el, și va primi un imbold odată cu livrarea anticipată a avioanelor de luptă F-16.

Forțele rusești au cucerit o serie de sate în est, după ce au capturat orașul Avdiivka în februarie.

Însă Pavliuk a părut să minimalizeze semnificația posibilei pierderi a orașului Ceasiv Iar din est, descris ca o poartă de acces către alte orașe pe care Moscova le vizează, precum Kramatorsk și Sloviansk. Pierderea orașului Ceasiv Iar, a spus el, nu ar avea o „semnificație decisivă”, deoarece este doar „o așezare urbană obișnuită”.

Pavliuk a mai declarat că, în opinia sa, Moscova ar urma să se concentreze din nou asupra Kievului, de unde forțele rusești s-au retras la începutul invaziei, după ce inițial au încercat să avanseze spre capitală. „Apărarea Kievului rămâne una dintre principalele noastre preocupări, indiferent cât de greu este în est”, a declarat el pentru The Economist. „Este inima Ucrainei și știm rolul cheie pe care îl va juca apărarea capitalei în viitor”, a adăugat comandantul forțelor terestre ucrainene.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Deschis în week-end
Meteo Chișinău
25,24
Cer senin
Umiditate:61 %
Vint:5,14 m/s
Sun
27
Mon
25
Tue
22
Wed
24
Thu
24
Arhivă Radio Chișinău