Comandantul forțelor NATO în Europa: Desfășurarea aeronavelor MQ-9 Reaper ale SUA în România consolidează securitatea regională
-
05 Februarie 2021 10:16
Comandantul suprem al forțelor NATO (SACEUR) în Europa, generalul american Tod Wolters, a arătat joi că prezența aliată și americană în România și în regiunea Mării Negre contribuie la consolidarea securității regionale, a legăturii transatlantice și a interoperabilității forțelor militare.
Potrivit caleaeuropeana.ro, într-un briefing online cu mai mulți jurnaliști, generalul Wolters a făcut trimitere la prezența maritimă și aeriană a NATO în regiunea Mării Negre, oferind ca exemple prezența celor două distrugătoare USS Porter și USS Donald Cook ale Forțelor Navale ale SUA în Marea Neagră, misiunile de poliție aeriană asigurate de Canada și Spania deasupra teritoriului României și prezența dronelor militare MQ-9 Reaper la Baza Aeriană Câmpia Turzii.
“Recent, și în special în regiunea Mării Negre, ne-am întărit poziția maritimă. (…) USS Porter și USS Donald Cook au efectuat recent operațiuni multi-dimensionale cu NATO AWACS și P-8 în Marea Neagră – o demonstrație a modului în care ne-am îmbunătățit interoperabilitatea. În spațiul aerian, misiunile de poliție aeriană întăresc apărarea colectivă, demonstrând coeziunea Alianței și determinarea de a implementa descurajarea și apărarea. Sprijinul canadian pentru îmbunătățirea poliției aeriene și misiunile actuale ale forțelor aeriene spaniole deasupra României subliniază legătura transatlantică. Un alt exemplu remarcabil este desfășurarea avioanelor MQ-9 în Câmpia Turzii din România, consolidând securitatea regională și îmbunătățind încă o dată interoperabilitatea“, a explicat, în detaliu, Tod Wolters, care a efectuat anul trecut o vizită în România, unde a fost decorat de președintele Klaus Iohannis.
Precizările lui Wolters vin și în contextul în care militarii Bazei 71 Aeriană „General Emanoil Ionescu” din Câmpia Turzii, județul Cluj, au fost vizitați joi de însărcinatul cu afaceri al Statelor Unite ale Americii la București, David Muniz, și de comandantul Escadrilei 31 Aviano, general de brigadă Jason E. Bailey. În cadrul evenimentului a fost prezentată, în expoziție statică, o aeronavă MQ-9 Reaper.
Comandantul forțelor aliate s-a referit, în context, și la importanța sistemului antibalistic de la Deveselu, subliniind că facilitatea antirachetă Aegis Ashore din România permite Alianței Nord-Atlantice să își îmbunătățească comanda și controlul, să descurajeze amenințări la adresa teritoriului NATO și poate fi folosit ca un hub pentru a transmite și a primi mai multe informații.
El a mai spus activitățile NATO și ale SUA în vecinătatea Mării Negre reprezintă progresele făcute de Alianță în privința strategiei sale militare și a conceptului de descurajare și apărare a zonei euro-atlantice.
“Vrem să ne asigurăm că descurajăm în mod cuprinzător în toate cadranele geografice în cea mai mare măsură practică (…) Începând din 2017 și 2018, a avut loc o mică schimbare în ceea ce privește resursele pentru a ne îmbunătăți capacitatea de a vedea mediul din vecinătatea Mării Negre și asta explică de fapt schimbarea la care asistăm în România”, a conchis Tod Wolters, referindu-se la creșterea prezenței aliate în România și în regiunea Mării Negre, în contextul avertismentelor că Rusia își plasează arsenal militar în Crimeea pentru a utiliza regiunea Mării Negre ca punte de proiecție a forței către Marea Mediterană.