Comandantul armatei nord-coreene, o vreme al doilea cel mai puternic om de la Phenian, a fost demis si trimis la reeducare

  • 09 Februarie 2018 23:23
Comandantul armatei nord-coreene, o vreme al doilea cel mai puternic om de la Phenian, a fost demis si trimis la reeducare

Presa nord-coreeană a confirmat vineri demiterea comandantului armatei nord-coreene Hwang Pyong-so, după ce presa sud-coreeană a dezvăluit că acesta a fost destituit din cauza unor acuzații de corupție, relatează AFP, citată de news.ro.

Într-o depeșă despre defilarea militară care a avut loc joi la Phenian, agenția nord-coreeană oficială de presă KCNA l-a prezentat pe ministrul Forțelor armate Kim Jong-gak ca fiind vicemaresal și director al Biroului Politic General-post care era deținut anterior de Hwang.

Biroul Politic General este instituția militară cea mai puternică în Coreea de Nord, însărcinată cu detașarea ofițerilor sau controlul ideologic al soldaților, un efectiv estimat la 1,3 milioane de oameni.

Hwang a fost demis în urma unei inspecții a Biroului și trimis într-un centru de reeducare al partidului, a dezvăluit săptămâna aceasta Serviciul Național sud-coreean de Informații (NIȘ).

Presa a scris că acest conducător de rang înalt a fost acuzat că a primit mită.

După venirea la putere, la sfârșitul lui 2011, a lui Kim Jong-un, epurările la vârful armatei și chiar în interiorul dinastiei staliniste aflate la putere au fost relativ frecvențe.

Confirmarea acestei destituiri are loc în plină fază de "destindere" între cele două Corei, după ce Nordul a trimis în Sud o delegație de rang înalt să asiste, vineri seară, la ceremonia de deschidere a Jocurilor Olimpice de Iarnă de la Pyeongchang.

Această destindere rămâne însă relativa, în contextul în care armata nord-coreeană a participat joi la o importantă defilare militară în capitală, iar regimul a înregistrat în ultimii doi ani progrese în programele sale balistic și nuclear.

Un fost vicepreședinte al Comisiei Naționale a Apărării, Hwang Pyong-so a fost considerat o perioadă drept al doilea cel mai puternic om în Coreea de Nord.

El a condus delegația nord-coreeana care s-a dus în Sud în 2014, cu ocazia Jocurilor Asieii la Incheon.

Sursa: HotNews.ro

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Deschis în week-end
Meteo Chișinău
17,18
Câțiva nori
Umiditate:79 %
Vint:1,54 m/s
Mon
16
Tue
17
Wed
18
Thu
19
Fri
19
Arhivă Radio Chișinău