Columbia: Președintele Ivan Duque cheamă la dialog național

  • 23 Noiembrie 2019 09:36
Columbia: Președintele Ivan Duque cheamă la dialog național

Președintele columbian Ivan Duque a cerut un "dialog național" în urma unor proteste masive împotriva guvernului său, soldate cu trei morți și încheiate vineri cu violențe la Bogota, unde a fost impusă starea de asediu, informează AFP, preluat de Agerpes.

"Începând de săptămâna viitoare, voi lansa un dialog național ce va consolida agenda de politică socială actuală, lucrând astfel într-un mod unit, cu o viziune pe termen mediu și lung, ceea ce ne va permite să eliminăm discrepanțele sociale", a spus șeful statului în timpul unui discurs televizat.

Președintele de dreapta al Columbiei, nepopular după doar cincisprezece luni la putere, era reticent cu o zi înainte în privința unui dialog direct. S-a hotărât însă să facă un prim pas în direcția organizațiilor sociale care au generat cea mai mare mobilizare din ultimii ani.

"Acest dialog va avea loc cu toate sectoarele sociale și politice din regiuni. Voi folosi mijloace electronice și mecanisme participative (...) pentru ca toți să putem construi o cale semnificativă de reformă", a adăugat el.

Duque a făcut această declarație la scurt timp după ce primarul capitalei Enrique Penorosa a decretat starea de asediu începând cu ora locală 21:00 (02:00 GMT sâmbătă) ca răspuns la confruntările din timpul zilei dintre protestatari și poliție, desfășurate în sudul capitalei în care trăiesc 7 milioane de locuitori.

Șeful statului columbian a adăugat că "a decis să consolideze prezența forței publice" și a dispus "desfășurarea de patrule comune ale poliției și armatei în cele mai critice locuri".

Sute de oameni au protestat vineri seara în fața locuinței președintelui Ivan Duque din Bogota, sfidând restricțiile de circulație. Protestatarii cântau imnul național în timp ce băteau în vase și tigăi, o formă de protest inedită în Columbia.

În cursul zilei de vineri, câteva sute de persoane au manifestat din nou în mai multe orașe din țară. 

Sursa: Agerpres

Tags

Alte Noutati

LIVE: Cadre sonore cu Andrei Mîțu
Meteo Chișinău
11,07
Nori împrăștiați
Umiditate:90 %
Vint:2,57 m/s
Thu
16
Fri
10
Sat
13
Sun
15
Mon
15
Arhivă Radio Chișinău