Columbia: Cel puțin 23 de morți în confruntările dintre grupările armate rivale

  • 04 Ianuarie 2022 08:15
Columbia: Cel puțin 23 de morți în confruntările dintre grupările armate rivale

Ciocnirile dintre grupările armate rivale din Columbia au provocat cel puțin 23 de morți în apropierea graniței cu Venezuela, conform unui anunț făcut luni de ministerul apărării de la Bogota, transmite AFP, citat de AGERPRES.

"Până acum au fost găsiți 23 de morți" într-o zonă rurală din departamentul Arauca (nord-estul Columbiei), a declarat adjunctul ministrului apărării Jairo Garcia, după o întâlnire în regiune, fără a preciza dacă printre victime se numără și civili.

Bilanțul ințial prezentat luni dimineața de autorități indica 16 persoane ucise în luptele dintre rebeli.

Președintele conservator Ivan Duque a declarat că "este probabil să fie și civili" printre victime.

În aceste ciocniri se confruntă membrii ELN, ultima gherilă încă activă în Columbia, și disidenți ai FARC, care au încălcat acordul de pace din 2016.

Conform președintelui Duque, ciocnirile din acest departament cu o populație de peste 300.000 de locuitori sunt rezultatul "graniței permeabile" de 2.200 de kilometri dintre Columbia și Venezuela, țară în care autoritățile permit crearea de grupări armate ilegale.

Bogota acuză în mod regulat regimul socialist de la Caracas al președintelui Nicolas Maduro că adăpostește, protejează și sprijină grupări armate columbiene ilegale, acuzație respinsă de Venezuela.

Columbia și Venezuela au rupt relațiile la scurt timp după ce Ivan Duque a preluat puterea în august 2018, iar tensiunile în relația dintre cele două țări rămân ridicate.

Disidenți ai FARC, ELN, precum și traficanți de droguri activează în zonele de frontieră din nord-estul Columbiei, un loc important pentru producția de cocaină.

Numărul combatanților disidenți ai FARC, care au respins acordul istoric de pace semnat în 2016 cu statul columbian, este estimat la 5.200, dintre care 85% sunt noi recruți, potrivit Institutului de studii pentru dezvoltare și pace (Indepaz), un think-tank independent columbian.

Singura grupare de gherilă încă activă în Columbia, ELN, are 2.450 de luptători, estimează Indepaz.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Muzică
Meteo Chișinău
19,24
Cer senin
Umiditate:42 %
Vint:2,57 m/s
Mon
15
Tue
15
Wed
14
Thu
17
Fri
17
Arhivă Radio Chișinău