Colectorea de datorii salvează Banca de Economii (Adevărul)
-
15 Aprilie 2013 09:57
Colectorea de datorii salvează Banca de Economii, scrie Adevărul.
La sfârșitul lunii martie, portofoliul creditelor neperformante de la Banca de Economii s-a îmbunătățit brusc. Astfel, dacă în decembrie instituția deținea un portofoliu de credite neperformante în valoare de 1,4 miliarde de lei, la finele lui martie volumul acestora a coborât la 900 de milioane de lei. Guvernatorul Băncii Naționale, Dorin Drăguțanu, susține că „sursa“ acestei îmbunătățiri este o tranzacție complexă de vânzare de credite neperformante și gaj. „Aceasta tranzactie prezintă incertitudini semnificative, iar efectele finale și ireversibile se vor face simțite abia la finele lunii iunie“, constată șeful băncii centrale.
Divorț în familia liberalilor, titreaza Adevarul. Partidul Liberal e la un pas de sciziune, după ce o aripă reformatoare a anunțat vineri că vrea schimbarea liderului Mihai Ghimpu cu primarul Chișinăului Dorin Chirtoacă, acuzânu-l pe primul de autoritarism. „Trădare!“, au strigat atât președintele partidului, cât și susținătorii lui. Sciziunea PL ii amintește analistului politic Anatol Taranu de soarta Alianței „Moldova Noastră“, condusă de fostul primar Serafim Urechean, care s-a disființat după un scandal similar. Juristul Teo Cârnaț, liberal până acum un an, sugerează că ieșirea de zilele trecute este dirijată „de forțele care doresc să formeze guvernul“, dar pe fundalul unui val de critici din interior. În opinia analistului Igor Boțan, Partidul Liberal nu ar fi existat fără Dorin Chirtoacă.
Partidul Liberal ajuns astăzi în pragul dezbinării, riscă să degenereze dintr-o supernovă strălucitoare într-o pitică albă în plin colaps gravitațional, scrie publicistul Petru Bogatu pe blogul său. Mihai Ghimpu dă vina pentru dezintegrarea formațiunii pe Filat, pe Lucinsci, pe FSB. Totodata, acesta nu-si da seama ca ponegrindu-I pe colegii sai de partid, se autodesființează.
Ce(va) se întâmplă la liberali! Filat distruge PL pentru a obține fotoliul de premier, titreaza Timpul. Constantin Tanase se intreaba de ce membrii așa-zisului Consiliu de Reformare a PL au ales anume acest moment pentru a-l înlătura pe Ghimpu de la conducerea formațiunii? De ce nu au făcut-o mai înainte sau de ce nu au așteptat să se consume spectacolul cu realegerea lui Filat în funcția de premier? Se creează impresia, potrivit autorui, că ei s-au grăbit pentru a nu fi scoși din negocierile pentru formarea noului guvern, adică pentru a-l anunța pe Filat că el poate conta pe voturile lor. Acum, Filat , având 31 de voturi, mai poate conta pe încă 7 voturi ale deputaților PL. Dacă aici se mai adaugă cele 15 voturi ale PD, Filat este reales premier cu acte în regulă... Mai face oare să ne întrebăm dacă Filat a avut interesul să rupă PL în două și să scape de nesuferitul și „neadecvatul” Ghimpu? Se intreaba din nou editorialistul de Timpul.
Privite lucrurile în acest context, nu mai apare drept ciudat nici faptul că opinia repetată obsesiv de I. Dodon despre necesitatea scoaterii de la guvernare a „unionistului M. Ghimpu” a coincis cu opinia așa-zisului Consiliu de Reformare a PL. Ceea ce nu a putut face Dodon, a fost făcut de acest Consiliu.