Colecția de Jazz | Magia claviaturii: Red Garland și Monty Alexander

  • 09 Februarie 2018 15:15
0%
00:00:00
00:00:00

Colecția de Jazz vă prezintă câteva ediții dedicate pianiștilor, grupate sub titlul:

"Magia claviaturii" - o colecție muzicală dedicată pianului în jazz - de la instrumentul solist la rolul sau de acompaniator pentru orice tip de instrument sau pentru vocaliști, plus câteva aspecte particulare - variantă de duo pianistic-dialogul între doi pianiști de jazz fiind unul dintre cele mai savuroase spectacole în jazzul contemporan. 

Rolul pianului în jazz este bine cunoscut, pornind de la ragtime, continuând cu muzică pentru "silent movies"-cinematograful mut-trecând apoi prin Harlem-stride, fără a uită de marea perioadă Swing, în care pianul avea un loc important în orchestră de tip "big-bând". 
 
Pianiștii din jazz au avut în general solide cunoștințe muzicale. Pentru educarea auzului armonic, de multe ori reproduceau lucrări clasice, erau la curent cu muzică cultă europeană. Metode de acompaniament utilizate de pianiștii din jazz sunt derivate din muzică romantică (inspirația putea să vina de la Chopin sau Liszt). Apoi impresionismul muzical (Claude Debussy) a influențat de asemenea din punct de vedere armonic, dar și că concepție globală muzicală. 
 
Pe parcursul mai multor ediții v-am prezentat deja unii dintre cei mai valoroși pianiști de jazz: Art Tatum, Thomas Fats Waller, Earl Hines, Hank Jones. Pianiștii enumerați fac parte dintre legendele jazzului. Ei sunt prezentați prin comparație cu pianiști din jazzul modern sau contemporan (precum Chick Corea, Gonzalo Rubalcaba, Ahmad Jamal, etc). 
 
Ediția programată pentru 9 februarie îi aduce în atenția dumneavoastră pe Red Garland și Monty Alexander. 
 
Red Garland a cântat alături de Coleman Hawkins, Miles Davis, Art Blakey, John Coltrane. Că acompaniator s-a remarcat în mod deosebit, dar a avut și câteva perioade în care a preferat să preia conducerea unor formații mai mici, de genul trio-urilor. Monty Alexander-pianist contemporan în plină ascensiune, cu o carieră impresionantă, cântă mult în formule de trio (pian-contrabas-baterie). Influențat de Oscar Peterson în prima parte a carierei, prieten cu regretatul jazzman român Jancy Korossy, Monty Alexander se remarcă de ceva timp prin prelucrările sale pornite din muzică pop și reggae. Monty a realizat concerte și albume dedicate lui Bob Marley-nu întâmplător, cei doi artiști fiind originari din Jamaică.
 
Jazz cu influențe jamaicane și jazz tradițional în ediția Colecției de Jazz-Magia claviaturii cu Red Garland și Monty Alexander. 

Emisiune realizată de Daniela Nicolae

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Muzică
Meteo Chișinău
9,96
Ploaie ușoară
Umiditate:99 %
Vint:3,09 m/s
Thu
16
Fri
11
Sat
12
Sun
15
Mon
15
Arhivă Radio Chișinău