Coface: Spania și Italia vor fi printre economiile cele mai afectate de COVID-19

  • 24 Iunie 2020 18:52
Coface: Spania și Italia vor fi printre economiile cele mai afectate de COVID-19

Spania și Italia vor fi printre economiile cele mai afectate de COVID-19, conform prognozelor Coface, care estimează că Produsul Intern Brut al celor două țări va scădea cu 12,8% și, respectiv, cu 13,6% în 2020, informează Agerpres.

"În contextul celui de-al doilea trimestru al anului 2020 care se conturează drept cea mai dificilă perioadă a anului, există motive întemeiate pentru care se consideră că drumul către revenirea economică va fi lung și dificil. În ciuda implementării amânărilor fiscale imediate, a garanțiilor de lichiditate, numeroase firme se vor confrunta cu dificultăți. Conform prognozelor Coface, Spania și Italia vor fi printre cele mai afectate economii de COVID-19, contractându-se cu 12,8%, respectiv, 13,6% în 2020. Se estimează că insolvențele corporative vor crește cu 22% în Spania și cu 37% în Italia până în 2021, raportat la nivelurile din 2019", relevă datele celui mai recent studiu Coface, dat miercuri publicității.

Pentru 2021, Coface estimează că Spania și Italia vor înregistra creșteri de 10,2% și, respectiv 8,9%, economiile acestor țări fiind cu 3,9% și 5,9% sub nivelurile din 2019.

În ceea ce privește companiile din cele două țări, analiștii estimează că vulnerabilitatea acestora va fi diferită în funcție de sectoarele și dimensiunile lor, nu numai din punct de vedere al intensității șocurilor, ci și pe fondul fragilității pre-coronavirus a bilanțurilor lor. Sectoarele de vânzare cu amănuntul și construcții, cu datorii mari și rate scăzute de acoperire a dobânzii proiectate, acestea par deosebit de vulnerabile, la fel ca și micii producători de textile din Italia.

Situația financiară actuală a companiilor din Spania și Italia este mai sănătoasă decât în perioada care a precedat criza financiară globală din 2009. De atunci, companiile spaniole au reușit să își reducă semnificativ datoria cu 20 de puncte procentuale, ajungând la 37% din activele lor în trimestrul al treilea al anului 2019.

Companiile italiene și-au îmbunătățit, de asemenea, situația financiară de la vârful de 59% înregistrat în trimestrul IV din 2011, chiar dacă la un grad mai mic. Cu un raport al datoriei de 50%, întreprinderile din Italia sunt acum cele mai îndatorate raportat la companiile din marile economii europene.

Discrepanța tot mai mare dintre finanțare și investiții poate explica numărul mare al firmelor "zombie" din Italia - companiile supraîndatorate nu se vor putea dezvolta ulterior.

Analiza citată evidențiază "o răspândire mai mare a companiilor potențial vulnerabile în Italia. În cele mai multe cazuri, acest lucru se poate explica prin fluxul de numerar inițial mai scăzut, rentabilitate mai mică și ajustări mai mici ale costurilor. În acest context, multe companii ar supraviețui doar în condiții de îndatorare mai mare".

Totodată, analiștii Coface apreciază că "discrepanța tot mai mare dintre finanțare și investiții poate explica numărul mare al firmelor "zombie" (companiile supra-îndatorate nu se vor putea dezvolta ulterior) din Italia.

Sectoarele cu grad ridicat de risc identificate de Coface sunt construcțiile și retailul. În acest context, analiștii sunt de părere că principalii producători de autovehicule ar putea fi în dificultate din cauza obiceiului de a menține o lichiditate scăzută: la sfârșitul anului 2018, rezervele de numerar ca procent din vânzări au fost de doar 2,7% în Italia și 0,5% în Spania.

Pentru a evalua impactul potențial al acestei contracții a PIB-ului asupra bilanțurilor companiilor, Coface arată că a realizat simulări privind evoluția solvabilității corporative, folosind date de la băncile centrale spaniole și italiene care explică diferențele între sectoarele și dimensiunile firmelor.

Astfel, analiza citată arată că 'deși ratele dobânzilor sunt extrem de scăzute, supra-îndatorarea corporativă este asociată cu investițiile private reduse. Ca urmare, criza COVID-19 ar putea exercita o presiune negativă durabilă asupra potențialului de creștere a unei țări, accelerând "Japonizarea" zonei euro'.

Coface este unul dintre liderii din domeniul asigurărilor de credit și de servicii complementare precum Factoring, Colectare de creanțe, Asigurări Single Risk, Bonding și Informații de afaceri. Coface a fost înființată în urmă cu 70 de ani, are 50.000 de clienți în întreaga lume, iar în 2019 a avut aproximativ 4.250 de angajați și a înregistrat o cifră de afaceri de 1,5 miliarde de euro.

Sursa:Agerpres

Tags

Alte Noutati

LIVE: Un pământ și două ceruri cu Ana Bantoș
Meteo Chișinău
6,24
Cer senin
Umiditate:49 %
Vint:2,57 m/s
Mon
1
Tue
0
Wed
1
Thu
3
Fri
3
Arhivă Radio Chișinău