Coeziunea socială nu a înregistrat variații semnificative / Centrul Parteneriat pentru Dezvoltare

  • 29 Noiembrie 2021 08:29
Coeziunea socială nu a înregistrat variații semnificative / Centrul Parteneriat pentru Dezvoltare

Coeziunea socială în Republica Moldova, analizată de către Centrul Parteneriat pentru Dezvoltare, nu a înregistrat în 2021 variații semnificative comparativ cu anul precedent. Analiza relevă practic o stagnare în implementarea inițiativelor și măsurilor de politici publice care ar contribui la accelerarea asigurării unei coeziuni mai puternice atât între membrii societății, cât și între factorii de decizie și cetățeni. În anul curent, valoarea coeziunii este de 0,34 puncte sau cu doar 0,01 puncte mai mult, comparativ cu anul precedent, transmite IPN.

Societatea coezivă este acea care funcționează pentru bunăstarea fiecărui membru, luptă împotriva excluziunii și marginalizării, creează un sentiment de apartenență și încredere și oferă tuturor membrilor săi oportunități egale de mobilitate socială. Indicele Coeziunii Sociale se măsoară pe o scală de la 0 la 1, unde zero semnifică excluziune socială, iar 1 – coeziune socială perfectă.

Datele pentru stabilirea valorii coeziunii sociale sunt obținute în baza sondajelor de opinie. Analiză CPD presupune evaluarea unui set de variabile ce reflectă percepția cetățenilor vizavi de nivelul de interacțiune pe verticală (dintre autorități/instituții și cetățeni) și pe orizontală (dintre membrii aceleiași comunități). Indicele este calculat în baza valorilor medii pentru 4 dimensiuni componente: legitimitatea, acceptarea, participarea și afilierea.

Schimbările naționale la nivel decizional, produse în Moldova, cum ar fi alegerile parlamentare anticipate, învestirea noului Guvern, își au efectul pozitiv asupra creșterii gradului de încredere și mulțumire a populației față de democrația în țară. Dacă în 2018 sub 13% dintre cetățeni erau mulțumiți de activitățile de luare a deciziilor, atunci în 2021 această rată trece peste pragul de 35%. Aceeași tendință se observă și în cazul legitimității justiției: în anul curent circa 30% din populație au încredere în acest proces, comparativ cu doar 14,3%, în 2018. Cu toate acestea, urmează să se țină cont că rămâne o parte semnificativă a populației care nu-și manifestă încrederea deplină față de contractul social, categoriile mai vulnerabile regăsindu-se printre aceștia (persoanele pensionare, cele cu venit scăzut, persoane cu dizabilitați, populația de etnie romă). Astfel, Moldova mai are de parcurs mai mult de jumătate din cale pentru a reuși să răspundă pe drept necesităților fiecărui membru al acestei societăți.

Analiza coeziunii sociale mai arată că cetățenii au devenit mai puțin solidari cu categoriile mai des supuse marginalizării. În pofida eforturilor asumate la nivel național întru asigurarea incluziunii, totuși în 2021 se observă o diminuare a predispunerii populației de a fi toleranți cu categoriile mai vulnerabile. Nivelul acceptării a scăzut, comparativ cu anul precedent, de la 0,71 la 0,68 puncte. Prejudecățile și stereotipurile influențează puternic predispoziția de a construi relații sociale cu grupuri minoritare. Studiul relevă că, în 2021, 40% dintre cetățeni nu ar accepta să fie vecini cu o persoană de etnie romă, iar 57% – cu persoanele care trăiesc cu HIV/ SIDA. Întrucât coeziunea socială se referă la capacitatea societății de a asigura bunăstarea tuturor membrilor săi, minimizând disparitățile și evitând polarizarea, atât timp cât nu vor fi implementate politici și programe care tind spre diminuarea pregnantă a inegalităților dintre diverse categorii de cetățeni, coeziunea socială este pusă la risc.

Analiza „Coeziunea socială în Republica Moldova” a fost realizată de Centrul Parteneriat pentru Dezvoltare, în cadrul proiectului „Inițiativa Comună pentru Oportunități Egale”. Proiectul este implementat de Fundația Est-Europeană, în cooperare cu Centrul Parteneriat pentru Dezvoltare, din resursele acordate de Agenția Elvețiană pentru Dezvoltare și Cooperare și Suedia (SDC).

Tags

Alte Noutati

LIVE: Ora de vârf cu Corneliu Rusnac
Meteo Chișinău
17,74
Cer acoperit de nori
Umiditate:76 %
Vint:4,63 m/s
Thu
17
Fri
11
Sat
12
Sun
15
Mon
15
Arhivă Radio Chișinău