Codurile de urbanistică ale unei zone nu pot fi modificate fără consultarea locatarilor

  • 06 Iulie 2020 17:26
Codurile de urbanistică ale unei zone nu pot fi modificate fără consultarea locatarilor

Modificarea codurilor de urbanistică ale unei zone din municipiul Chișinău poate avea loc doar dacă sunt organizate consultări publice, la care participă și locatarii din zonă. O spun avocații locatarilor blocurilor din strada Mircea cel Bătrân, 13/1 și 13/2. Aceștia se plâng că o companie de construcție vrea să edifice în preajmă un complex locativ, contrar prevederilor legale, încercând să schimbe aceste coduri urbaniste prin hotărârea Consiliului municipal Chișinău.

Intr-o conferință de presă la IPN, avocatul Artur Macovei a declarat în 2008, întregul Chișinău a fost împărțit în zone funcționale, fiind determinat pe ce terenuri și ce poate fi construit. CMC a aprobat o decizie prin care și-a cimentat o viziune pe care o are asupra dezvoltării municipiului Chișinău. Ca urmare, a fost aprobat și Regulamentul Local de Urbanism al Chișinăului. Potrivit avocatului, rolul zonării reprezintă un control al densității dezvoltării urbane, intensității folosirii terenurilor cu efect în reglementarea congestiei de trafic.

Potrivit apărării, în preajma blocurilor din strada Mircea cel Bătrân, 13/1 și 13/2, compania de construcții intenționează să edifice trei blocuri locative cu mai bine de 20 de niveluri. Aceasta în condițiile în care în această zonă pot fi construite doar spații comerciale. După ce locatarii au solicitat verificarea mai multor acte în instanța de judecată, au fost anulate și autorizația de construcție, și certificatul de urbanism.

Compania de construcții a venit cu un demers către CMC pentru înlocuirea codurilor de urbanistică, precizează avocatul. „Adică, deja unde există o serie de blocuri, trebuie să mai apară alte blocuri locative noi cu 22 de etaje, în loc să existe un spațiu pentru deservire. Care este problema și ce s-a făcut în acest moment: compania Braus Imobiliare SRL, împreună cu câțiva investitori, au venit direct în Consiliul municipal cu o cerere și au spus – „Schimbați, vă rog, acest cod, pentru ca să construim mai departe blocurile. Adică, ilegalitatea pe care am început-o noi, să o legiferați”, a menționat avocatul.

 

Or, potrivit lui, există o procedură clară, care spune că petiționarul trebuie să meargă la Direcția arhitectură ca să pregătească un proiect de modificare a hărții, iar ulterior sunt organizate consultări publice, la care participă și locatarii din preajmă. „Propunerile care sunt făcute în cadrul consultărilor publice se includ în acest proiect de modificare, numai în cazul în care ele nu încalcă și nu contravin altor acte normative sau legi în vigoare. Doar după aceasta, nu Braus, nu petiționarul, dar Direcția arhitectură prezintă consiliului local proiectul de modificare”, a notat avocatul.

Un alt avocat, Gheorghe Macovei, a declarat că în momentul în care există ilegalități constatate, persoanele care se fac responsabile de acestea trebuie sancționate. „Încă o dată apelez la rațiunea și la buna credință în aplicarea normelor legale, Credeți-mă, astăzi este problema oamenilor din strada Mircea cel Bătrân, 13/1 și 13/2, dar în măsura în care astăzi se va permite ca să închidem puțin ochii la aplicarea legii, mâine o să vă treziți dumneavoastră cu aceeași situație. Or, fie legea se aplică 100% pentru toți, fie acele mici ilegalități, care se produc în fiecare zi, vor duce la asemenea deginări de situație, cu ieșirea oamenilor în stradă etc.”, a menționat Gheorghe Macovei.



 
 
 
 

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Matinal cu Victoria Cușnir și Sergiu Scânteian
Meteo Chișinău
-0,6
Cer senin
Umiditate:99 %
Vint:0,51 m/s
Tue
1
Wed
1
Thu
3
Fri
5
Sat
3
Arhivă Radio Chișinău