Codului Educației urmează să fie discutat astăzi în ședința Comisiei Educație a Parlamentului

  • 08 Iulie 2014 10:14
Codului Educației urmează să fie discutat astăzi în ședința Comisiei Educație a Parlamentului

Documentul a fost aprobat recent de Guvern, după mai mult de jumătate de an de dezbateri.

Codul Educației prevede ca învățământul obligatoriu să fie până la vârsta de 18 ani, și nu doar până la 16 cum este în prezent.

Documentul va mai introduce standarde de calitate la fiecare nivel al învățământului și prevede crearea instituțiilor care să le implementeze și să supravegheze aplicarea lor. Este vorba despre Agenția națională a de asigurare a calității în învățământul profesional și Inspectoratul școlar. Instituțiile vor fi obligate să întocmească rapoarte de activitate anuale, iar directorii școlilor vor fi aleși prin concurs, o dată la 4 ani. Rectorii universităților vor fi aleși de Adunarea generală și nu de Senat, ca în prezent. Vor fi evaluate și acreditate toate instituțiile și programele școlare, dar și cadrele didactice. Ministerul își propune ca în licee să predea numai pedagogi care au susținut masteratul, iar în universități, profesori care au susținut doctoratul.

Proiectul Codului Educației se referă și la lărgirea autonomiei instituționale, atât financiară, cât și de patrimoniu, implicarea părinților, a agenților economici și a puterii locale în administrarea școlilor, prin Consiliul de Administrație.

Tags

Alte Noutati

LIVE: MUZICĂ
Meteo Chișinău
12,18
Cer acoperit de nori
Umiditate:99 %
Vint:5,14 m/s
Fri
17
Sat
19
Sun
20
Mon
20
Tue
19
Arhivă Radio Chișinău