Codul contravențional ar putea fi completat. Ce amenzi ar putea fi incluse
-
08 Mai 2020 10:15
Prezentarea datelor eronate pentru obținerea dreptului de ședere a străinilor în țara noastră ar putea fi sancționată cu amendă de până la 7.500 lei. Completările la Codul contravențional au fost propuse pentru consultări publice, transmite bizlaw.md
Astfel, autoritățile propun ca articolului 334 din Codul contravențional să fie completat cu un nou aliniat, care stipulează că: ”includerea datelor incorecte sau neautentice în demersul tipizat al autorității competente pentru străini privind acordarea sau prelungirea dreptului de ședere în scop de muncă, pentru cetățenii străini sau apatrizi, aflați provizoriu în Republica Moldova, se sancționează cu amendă de la 30 la 60 de unități convenționale aplicată persoanei fizice, cu amendă de la 120 la 150 de unități convenționale aplicată persoanei cu funcție de răspundere".
În nota informativă a proiectului se menționează că pe parcursul ultimilor doi ani legislația ce ține de admisia și acordarea dreptului de ședere străinilor în Republica Moldova a fost semnificativ modificată. Astfel, prin Legea nr. 278 din 29.11.2018 au fost operate modificări în procedurile de documentare a străinilor care au drept scop inițierea și dezvoltarea afacerilor, investirea în diverse domenii ale economiei naționale, a lucrătorilor calificați și a specialiștilor în domeniul IT. Modificările au contribuit la reducerea numărul de acte obligatorii, timpul de acordare a dreptului de ședereși de eliberare a permisului de ședere, au oferit posibilitatea lucrătorului de a-și schimba locul de muncă și angajatorul în cazul rezilierii înainte de termen a contractului de muncă și alte facilități.
Totodată, angajatorului i s-a oferit posibilitatea de a selecta la propria răspundere a lucrătorului străin în funcție de necesitățile întreprinderii și calificării profesionale necesare ale acestuia. De asemenea, angajatorul, fiind responsabil de volumul și calitatea muncii lucrătorului, își asumă responsabilitatea pentru asigurarea realizării angajamentelor contractuale în partea ce ține de achitarea salariului, securitatea și sănătatea locului de muncă, protecția socială și alte drepturi ale lucrătorului străin, prevăzute în articolul 432 din Legea privind regimul străinilor în Republica Moldova. În același timp, alin. (7) al aceluiași articol prevede că ”Beneficiarul solicitant poartă răspundere, în conformitate cu prevederile Codului Penal și Codului Contravențional, pentru corectitudinea și autenticitatea datelor prezentate în demersul tipizat” dar textul normei nu precizează ce fel de răspundere poartă, precum și sancțiunile care pot fi aplicate pentru nerespectarea normei. În prezent, articolul 334 din Codul Contravențional ”Încălcarea regulilor de plasare în câmpul muncii a cetățenilor străini sau a apatrizilor” nu prevede responsabilitatea și sancționarea angajatorilor pentru prezentarea datelor eronate în raport cu străinul.
sursa: bizaw