Cod Portocaliu de schimbare bruscă a vremii: 57 de localități din 7 raioane ale Rep. Moldova au fost deconectate parțial de la energie electrică

  • 08 Ianuarie 08:45
Cod Portocaliu de schimbare bruscă a vremii: 57 de localități din 7 raioane ale Rep. Moldova au fost deconectate parțial de la energie electrică

57 de localități din 7 raioane ale Rep. Moldova au fost deconectate parțial de la energie electrică din cauza condițiilor complicate ale vremii în urma căderilor de precipitații sub formă lapoviță și ninsoare în noaptea de 7 pre 8 ianuarie 2024, informează Inspectoratul General pentru Situații de Urgență (IGSU).

În operațiunile de prevenire a situațiilor de risc, dar și de lichidare a consecințelor legate de condițiile meteo nefavorabile, au fost încadrați 760 de specialiști din cadrul subdiviziunilor MAI, dar și drumari, potrivit IGSU.

Până la ora 8 dimineața, la lucrările de curățare și împrăștiere a materialului antiderapant pe partea carosabilă au fost implicate 212 unități de tehnică și 170 de persoane din cadrul ÎS „Administrația de Stat a Drumurilor”, fiind utilizate 2310,8 tone de material antiderapant. Lucrările deszăpezire se desfășoară pe toate traseele naționale, regionale și locale, dar mai intensiv în zona de nord a Rep. Moldova. Drumuri blocate în momentul de față nu sunt.

În vederea monitorizării situației legate de condițiile climaterice nefavorabile, la IGSU începând cu seara zilei de 7 ianuarie 2024 și-a început activitatea Centrul de Dirijare în Situații Excepționale. În cadrul CDSE activează responsabili din cadrul ministerelor și autorităților care au competența de a lua decizii pentru prevenirea riscurilor, dar și acționarea promptă în cazul situațiilor legate de condițiile meteo nefavorabile.

Potrivit ultimelor rapoarte CDSE în scopul diminuării impactului prognozat asupra profilului de risc ,,copii”, de către Comisia pentru Situații Excepționale mun. Bălți au fost înaintate propuneri de prelungire a vacanțelor pentru copii pînă pe data de 10.01.2024.

În continuare autoritățile îndemnă oamenii să țină cont de condițiile meteo nefavorabile și să nu pornească la drum.

Potrivit prognozelor pe 8 ianuarie va ninge puternic (15-20 l/m2), izolat se va semnala vijelie, se așteaptă intensificări ale vântului în rafale de până la 15-20 m/s, temperatura medie zilnică a aerului va scădea cu 10-15°C, comparativ cu vremea din ultima perioadă, pe drumurile publice se vor forma troiene și ghețuș, iar pe vegetație și pe firele electrice se va depune lapoviță. În aceste condiții deplasarea pe trasee ar putea fi dificilă, iar unele zone ar putea fi înzăpezite.

Tags

Alte Noutati

LIVE: MUZICĂ
Meteo Chișinău
26,63
Cer senin
Umiditate:45 %
Vint:2,06 m/s
Wed
25
Thu
23
Fri
20
Sat
24
Sun
25
Arhivă Radio Chișinău