Coaliția de guvernare, creată până la prima ședință a Parlamentului

  • 08 Decembrie 2014 13:41
Coaliția de guvernare, creată până la prima ședință a Parlamentului

Reprezentanții celor trei partide proeuropene la negocieri care au decis formarea unei coaliții majoritare discută despre principiile și regulile de funcționare a viitoarei alianțe.

Ei speră că aceasta va fi creată până la prima ședință a Parlamentului, care ar urma să fie convocată în a doua jumătate a lunii decembrie. 

Zilele trecute a avut loc prima ședința a echipelor de negociatori din partea PLDM, PD și PL. Reprezentantul Partidului Liberal, Dorin Chirtoacă, afirmă că aspectele puse în discuție sunt structura administrației publice centrale, soluționarea alegerii președintelui după expirarea mandatului, asigurarea echilibrului în cadrul coaliției și implementarea Acordului de Asociere cu Uniunea Europeană. Oficialul afirmă că la negocieri nu s-a pus în discuție partajarea funcțiilor sau a instituțiilor de stat. El a subliniat că, în prezent, negocierile sunt axate pe elaborarea acordului în baza căruia va funcționa viitoarea coaliție. Dorin Chirtoacă.

”S-au pus în discuție următoarele aspecte, conținutul acordului structura administrației publice centrale, soluționarea alegerii președintelui în anul 2016 când expiră mandatul, cum se asigură echilibrul între formațiunile politice care fac parte din coaliție, prioritățile legislative, implementarea acordului de asociere. Acestea sunt, în linii mari lucrurile care au fost și sunt pe agenda grupului de negocieri”, a declarat Dorin Chirtoacă.

Reprezentantul Partidului Democrat, Sergiu Sârbu, a declarat pentru Radio Chișinău că a avut loc doar o ședință a grupurilor de negociatori și este prematur să se vorbească despre anumite rezultate sau înțelegeri. Totuși, el și-a exprimat speranța că Alianța va fi constituită în cel mult 2-3 săptămâni, adică până la prima ședință a noului legislativ.

”Am stabilit doar agenda de priorități, liniile directoare ale unui nou acord de coaliție și a unui nou program de guvernare. Ar trebui ca până la prima ședință să fie. Că  altfel... Bine, nu este obligatoriu, dar ar fi bine. Sperăm să fie. Sper să nu fie impedimente. Sper să ajungem la un numitor comun și toți să fie flexibili”, a declarat Sergiu Sârbu. 

Reprezentanții PLDM au refuzat să discute despre mersul negocierilor. Amintim că PLDM, PD și PL au convenit asupra creării unei noi majorități parlamentare. Reprezentații celor trei formațiuni dețin 55 de mandate de deputat din totalul de 101.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Dor de Izvor cu Maria Mocanu
Meteo Chișinău
10,24
Cer senin
Umiditate:62 %
Vint:0,51 m/s
Fri
15
Sat
16
Sun
13
Mon
12
Tue
14
Arhivă Radio Chișinău