Coaliția aflată la putere în Japonia își va păstra majoritatea în parlament, pierzând însă câteva zeci de locuri (exit-poll)

  • 31 Octombrie 2021 18:57
Coaliția aflată la putere în Japonia își va păstra majoritatea în parlament, pierzând însă câteva zeci de locuri (exit-poll)

Coaliția aflată la putere în Japonia își va păstra majoritatea în parlament, pierzând însă câteva zeci de locuri, indică sondajele realizate la ieșirea de la urne (exit-poll) difuzate de media locale după închiderea birourilor de vot în cadrul alegerilor legislative de duminică, transmit AFP și Kyodo, otrivit Agerpres.

"Cred că am obținut o încredere foarte prețioasă" din partea alegătorilor, a declarat duminică seara premierul nipon Fumio Kishida, recunoscând totodată un recul al partidului său, PLD (Partidul Liberal-Democrat, dreapta conservatoare), care guvernează în coaliție cu Komeito (centru-dreapta).

Împreună, cele două ar urma să obțină cel puțin 261 de locuri, față de 305 în prezent, din totalul de 465 din Camera reprezentanților (inferioară), conform canalului de televiziune publică NHK.

Deși și-a atins obiectivul de a obține o majoritate absolută de cel puțin 233 de mandate pentru coaliția sa, rezultatul scrutinul de duminică va fi, dacă se confirmă, un avertisment serios pentru Kishida și formațiunea sa, care de la revenirea sa la frâiele Japoniei, în 2012, a controlat singur cel puțin 60% din Camera inferioară a legislativului, notează AFP.

Lui Kishida îi va fi greu să susțină că și-a asigurat o susținere puternică pentru politicile sale în ce privește COVID-19, economia și securitatea națională, menționează Kyodo.

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: În zori
Meteo Chișinău
14,4
Cer senin
Umiditate:46 %
Vint:3,6 m/s
Sun
14
Mon
16
Tue
18
Wed
12
Thu
10
Arhivă Radio Chișinău