CNPF: Primele brute subscrise au avut un ritm mai alert de creștere decât despăgubirile

  • 19 Mai 2022 16:10
CNPF: Primele brute subscrise au avut un ritm mai alert de creștere decât despăgubirile

Companiile de asigurări din Republica Moldova au încasat în primul trimestru al anului curent prime de asigurare în volum de 485,2 milioane de lei. Cifra este în creștere cu 24,5% față de perioada similară a anului trecut. Datele Comisiei Naționale a Pieței Financiare arată că primele brute subscrise au avut un ritm mai alert de creștere decât despăgubirile, transmite IPN.

Creșterile au fost consemnate la majoritatea claselor de asigurare. Piața asigurărilor din Republica Moldova rămâne dominată de segmentul asigurărilor generale, cu o pondere de 94,4% în volumul total al primelor brute subscrise de companiile de asigurări. Asigurărilor de viață le-a revenit o cotă de 5,6% în volumul total al primelor brute subscrise, ceea ce constituie o valoare de 27,3 milioane de lei.

Volumul total al despăgubirilor achitate de către companiile de asigurări a însumat în primul trimestru 185 de milioane de lei, în creștere cu 17,1%, față de perioada similară a anului 2021. Daunele achitate pentru asigurările generale au constituit 174,6 milioane de lei, iar pentru asigurările de viață – 10,3 milioane de lei. În structura despăgubirilor, au crescut esențial despăgubirile de sănătate, care au însumat 11,4 milioane de lei, în creștere cu 42,9% față de aceeași perioadă a anului trecut. De asemenea, s-au majorat daunele achitate pentru asigurările de răspundere civilă auto, care au constituit 88,8 milioane de lei, înregistrând o creștere cu 14,3%.

La situația din 31 martie 2022, pe segmentul asigurărilor își desfășurau activitatea zece companii.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Matinal cu Victoria Cușnir și Sergiu Scânteian
Meteo Chișinău
19,96
Cer senin
Umiditate:61 %
Vint:0,51 m/s
Wed
16
Thu
8
Fri
8
Sat
9
Sun
8
Arhivă Radio Chișinău