CNPF atenționează despre riscurile investițiilor prin intermediul platformelor de tranzacționare neautorizate

  • 29 Mai 2023 13:55
CNPF atenționează despre riscurile investițiilor prin intermediul platformelor de tranzacționare neautorizate

Comisia Națională a Pieței Financiare (CNPF) informează astăzi, 29 mai, investitorii și potențialii investitori privind riscurile investițiilor în produse financiare nebancare prin intermediul instituțiilor neautorizate. Utilizarea platformelor de tranzacționare neautorizate implică un risc sporit pentru persoanele care nu au experiență în efectuarea investițiilor pe piața financiară, din cauza mai multor factori, printre care:

Informații înșelătoare - anumite instrumente financiare sunt promovate în mod agresiv publicului, fiind utilizate materiale de marketing și alte informații care pot fi neclare, incomplete, inexacte sau chiar înșelătoare în mod intenționat. De exemplu, publicitatea prin social media (Facebook, Instagram, TikTok) poate fi foarte succintă, cu accent pe câștigurile potențiale, dar nu și pe riscurile mari. De asemenea, ar trebui să aveți grijă la influencerii de pe rețelele de socializare care, de regulă, sunt plătiți pentru a promova anumite instrumente financiare și, prin urmare, mesajul pe care îl transmit urmăritorilor ar putea fi părtinitor.

Lipsa protecției - dacă investiți în instrumente financiare prin intermediarii reglementați și autorizați de CNPF, beneficiați în mod automat de protecție din partea Fondului de compensare a investitorilor. În schimb, dacă aveți de-a face cu un intermediar care nu este autorizat să furnizeze servicii de investiții (de CNPF sau de o altă autoritate responsabilă - în cazul entităților din afara Republicii Moldova), există un mare risc că veți pierde banii plasați. În astfel de situații, nu aveți acces la sistemele naționale de protecție.

Manipularea pieței, lipsa de transparență a prețurilor - modul în care sunt stabilite prețurile instrumentelor financiare și modul în care sunt efectuate tranzacțiile sunt deseori lipsite de transparență. Este posibil să nu beneficiați de un preț sau de un tratament echitabil când cumpărați sau vindeți instrumente financiare.

Atacuri, riscuri operaționale și probleme de securitate - tehnologiile utilizate de platformele neautorizate au o mare probabilitate să fie supuse atacurilor cibernetice și problemelor operaționale. Consumatorii riscă să rămână fără investiții fie din cauza unor astfel de atacuri și disfuncționalități, fie din cauza pierderii datelor care permit accesul la active.

În contextul celor menționate, CNPF vă îndeamnă să fiți prudenți cu persoanele care oferă oportunități exclusive de investiții sau care încearcă să vă convingă să efectuați o investiție și solicită o plată pentru acest „serviciu”. 

În cazul în care aveți neclarități, vă îndemnăm să ne contactați la numerele de telefon: 022 859 453 sau 022 859 474, la care specialiștii Departamentului piața de capital din cadrul CNPF vă vor oferi informațiile necesare, din prima sursă.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Muzică
Meteo Chișinău
8,29
Cer senin
Umiditate:80 %
Vint:3,6 m/s
Sat
15
Sun
15
Mon
17
Tue
16
Wed
14
Arhivă Radio Chișinău