CNPF, acuzată că nu și-a îndeplinit atribuțiile pentru a împiedica anumite abuzuri. Valeriu Chițan: Piața de asigurări continuă să se afle în zona unor riscuri persistente

  • 08 Septembrie 2021 13:33
CNPF, acuzată că nu și-a îndeplinit atribuțiile pentru a împiedica anumite abuzuri. Valeriu Chițan: Piața de asigurări continuă să se afle în zona unor riscuri persistente

Piața de asigurări din Republica Moldova este supusă în continuare unor riscuri, iar unii beneficiari își obțin cu greu despăgubirile pe care trebuie să le achite companiile, a declarat astăzi în cadrul unor audieri președintele Comisiei Naționale a Pieței Financiare, Valeriu Chițan. Potrivit acestuia, situația este agravată și de deciziile unor judecători, vădit nefondate. În același timp, autoritățile susțin că autoritatea de supraveghere nu a depus eforturi suficiente pentru a împiedica abuzuri și ilegalități. 

Piața asigurărilor, una sensibilă în întreaga lume, continuă să se afle într-o zonă de riscuri persistente în Republica Moldova, a declarat Valeriu Chițan în cadrul unor audieri organizate de Comisia parlamentară pentru economie, buget și finanțe. Potrivit acestuia, există companii care achită cu greu despăgubirile pentru beneficiarii lor.

„Piața de asigurări continuă să se afle în zona unor riscuri persistente. Riscuri care expun beneficiarii de servicii la pasibile neplăți de despăgubiri. Deja sunt câteva companii la care beneficiarii stau în rând pentru a obține aceste despăgubiri”, a declarat directorul șeful CNPF. 

Potrivit președintelui CNPF, sunt necesare modificări legislative, inclusiv  pentru a nu le permite instanțelor de judecată să suspende actele administrative emise de regulator.

Pe de altă parte, președintele Comisiei parlamentare, deputatul PAS, Dumitru Alaiba, consideră că și CNPF nu și-a îndeplinit atribuțiile pentru a împiedica anumite abuzuri. El a făcut referire la informații lansate recent în presă despre împrumuturi nerambursate oferite de două companii de asigurări unor firme afiliate lui Vlad Plahotniuc și Ilan Șor.

„Cum un investitor prudent dintr-o țară civilizată o să ia o decizie să intre pe piața noastră, atunci când citește că în jumătate de an din sectorul de asigurări au fost scoase, sub ochiul absent al CNPF, peste 200 de milioane de lei?”, a spus Alaiba. 

Amintim că, în ultimii ani, în presă au fost publicate mai multe investigații despre implicarea unor companii de asigurări în scheme frauduloase în spatele cărora ar fi stat Vlad Plahotniuc și controversatul om de afaceri Veaceslav Platon. Ultimul scandal a avut loc chiar anul trecut, când Veaceslav Platon a fost acuzat că ar fi preluat controlul asupra companiei „Moldasig”.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Matinal cu Victoria Cușnir și Sergiu Scânteian
Meteo Chișinău
12,74
Cer acoperit de nori
Umiditate:90 %
Vint:4,12 m/s
Sat
13
Sun
15
Mon
15
Tue
15
Wed
16
Arhivă Radio Chișinău